Home News Цените на недвижнини во Англија почнуваат да паѓаат

Цените на недвижнини во Англија почнуваат да паѓаат

Податоците од Велика Британија потврдуваат дека еден од најжешките пазари за недвижности во светот конечно почнува да се лади. Падот на одобрените хипотеки покажува дека пазарот се движи кон стабилен, а не кон извонреден раст во наредните месеци.

Данок на кредит од 15.000 фунти за купувачите предизвика бум на пазарот на недвижнини од неговото воведување пред една година и ги поттикна зделките на рекордни нивоа.

Но, со оглед на времето потребно за финализирање на договорот за сопственост, луѓето кои продолжија да бараат домови во минатиот месец, речиси сигурно нема да можат целосно да го искористат даночното олеснување, кое сега е намалено.

На 1-ви јули, прагот на таксената марка беше преполовен, ограничувајќи ги заштедите при купување дом на 500.000 фунти на само 2.500 фунти. Од 1-ви октомври, прагот ќе се врати на нивото од пред-пандемија од 125.000 фунти.

Некои податоци објавени вчера покажаа дека цените на недвижнини во Велика Британија неочекувано паднаа во јули.

Просечната цена на имоти падна за 0,5% до 244,229 фунти, што е прва контракција за четири месеци, според Националното градежно друштво. Ова следи по просечен раст од 1,6% помеѓу април и јуни. Годишниот скок забави на 10,5% од 17,4-годишниот максимум од 13,4%.

Previous articleСтево Пендаровски објасни зошто нема да зборува на Мечкин Камен
Next articleСпасовски: Граѓаните не можат да земат лична карта поради блокиран закон во Собрание