Home Uncategorized Во Шведска не е како кај нас, работата која денес ти ја...

Во Шведска не е како кај нас, работата која денес ти ја даваат, до вчера да мора да е готова

Во август 2015 година дојдов во Стокхолм, а ме наговори шурата кој тука живее веќе 3,5 години. Тој не повика кај себе додека да се снајдеме. Кај нив останавме месец ипол, а после пронајдовме стан и се преселивме.




Првите впечатоци беа негативни. Бев уплашен, ми се вртеше во глава што, како, каде, странски јазик, нервоза и паника… А и климата беше необична, начинот на живот кај овие луѓе беше сосем поинаков. Згора на се’ ми недостигаше домот, фамилијата, пивото со пријателите во нашето кафанче кое тука го немаше, а и нема време за тоа.




Но најмногу од се’, ми недостигаше мојата куќа. Живеев со татко ми и сестра ми. Татко ми работи во Германија а сестра ми е мажена. Јас всушност живеев сам и за се’ се грижев, па затоа бев толку врзан за куќата, и се’ уште сум.




Работа најдов после два дена. Не е по струка бидејќи не знам шведски. Повеќе работев со нашинци, ама сега го учам јазикот, одам во школо.

Договорите уредно се почитуваат и платата е редовна, во ден. Работното време е од 8 до 16 часот. Моментно тука се доселуваат многу луѓе од сите краишта на светот па затоа абнормално брзо многу се гради.




Работа во Стокхолм може лесно да се најде, особено ако зборувате шведски. Ако не ви се допаѓа работата можете секоја недола да ја менувате. Ми се допаѓа нивниот начин на работа.

Сите работат полека, на работа нема стрес и брзање, додека кај нас се лета и се’ е итно, а работата мора до вчера да е готова кога ти ја даваат денес.




Ова е голем град и се’ уште расте и се шири

Стокхолм има околу 2 милиони жители, а моментно е најбрзо растечки град во Европа бидејќи многу се гради. Има многу странци и различни култури од сите краишта на светот. Има и многу избеглици, но помалку се примаат.




Шведска е доста либерална земја па за сега не сум видел поголеми проблеми какви што ги има во Германија. Мене ми пречи единствено што некогаш се неуредни и не ја почитуваат шведската култура, туку очекуваат се’ да се прилагоди на нив.

За Швеѓаните може да кажам дека се луѓе кои живеат од плата до плата. Не се како нас, не се штедливи. Многу пијат алкохол и многу време посветуваат на физичка активност, по теретани и спорт. Речиси сите се истетовирани и многу брзо зборуваат.




Овде слободно се трча, тие трчаат и во лето и во зима, и кога врне дожд или снег, ништо не им пречи. Многу се прави скара и се оди на шопинг. Швеѓаните многу ретко готват сами, повеќе излегуваат по ресторани и јадат надвор од дома.

Социјалното прашање овде е едно од најдобрите во Европа. Здравството е бесплатно, годишно плати 1500 круни и ги имаш покриено сите можни лекувања. Школувањето е бесплатно. Исто и разните курсеви се бесплатни. Многу вложуваат во младите и сеопфатен кадар на луѓе.




Шведска е единствена земја во Европа каде и таткото, заедно со мајката може да користи породилно отсуство. Тоа право го има нешто повеќе од 2 месеци.

Можам да кажам дека школството, здравството и грижата за своите жители е на високо ниво.




Додека другите земји се мачат да ги обезбедат основните услуги, Шведска го освои овој статус пред сѐ благодарение на прогресивните ставови за родовата рамноправност.

Previous articleДо скоро работел нешто сосема друго – кој е Пламен Николов, кандидатот за Премиер на Бугарија
Next articleБлаже Аризанов: НЕМА ИНФЛАЦИЈА!