Home News Добри вести за оние кои ја примиле Кинеската вакцина

Добри вести за оние кои ја примиле Кинеската вакцина

Д-р Сања Радојевиќ Шкодриќ, директор на РФЗО, за РТС изјави дека релевантните студии покажуваат дека вакцината Синофарм покажала многу висока ефикасност против соединенијата на делта сојот.
Препораката на Кризниот штаб е третата доза од која било вакцина против ковид да се даде на хронични пациенти и оние чиј имунитет е веќе загрозен поради одредени болести или операции. Досега, немало случај на комбинирање на класични вакцини како што се Синофарм и иновативни како Астра-Зенека, Пфајзер и Модерна.
Сања Радојевиќ Шкодриќ забележува дека заштитата од потешката форма на ковид, обезбедена од вакцините во ризичните групи, може да падне шест месеци по добивањето на втората доза.

„Се препорачува третата доза да се користи за вакцинирање на ризични групи пациенти – имунодефициентни, трансплантирани, оние кои се на хемодијализа, страдаат од малигни заболувања“, објаснува директорот на ФЗОМ.
Како што посочува, релевантните тела како СЗО, Европската агенција за лекови, Кинеската агенција за лекови, Американските центри за контрола на болести сe уште не дале препорака за третата доза или кој производител на вакцини може да го прими како трета доза.

Тој додава дека нема препорака која вакцина да се прими и дека за тоа се достапни вакцини од кој било производител.
Сакајќи да ги побие ставовите за неефикасноста на кинеската Синофарм, Радојевиќ Шкодриќ се повикува на студија од Аргентина, која покажа дека оваа вакцина покажала 84% ефикасност во спречувањето на смртноста кај луѓето над 60 години. Тој, исто така, потсетува дека вакцината покажа ефикасност од дури 84 проценти во спречувањето на болеста во Кина, и 86 проценти од случаите во Обединетите Арапски Емирати.
За да им олесни на граѓаните на Србија да донесат одлука за третата доза, Радојевиќ Скодриќ нагласува дека вакцината на кинески Синофарм е направена по традиционален метод, за разлика од иновативните, кои вклучуваат Астра-Зенека, Фајзер и Модерна .

Повикувајќи се на резултатите од студијата на високорангиран медицински весник од Шри Ланка објавена на 19 јули, Радојевиќ Шкодриќ посочува дека вакцината против Синофарм покажала ефикасност од 95 проценти при работа со делта соја, или дури 99 проценти на возраст од 20 до 39. 60 години 93,3 проценти.
Како причина за оние кои веќе примиле Синофарм и да примаат иста вакцина како третата доза, тој ја наведува аналогијата со вакцината за детска парализа, која исто така е од класичен тип и се прима во три дози.

Тој посочува дека веќе имало комбинација на РНК вакцини, Астра-Зенекина и Фајзер во Британија, но дека нема мешање на различни видови вакцини.
Зборувајќи за следење на нивото на антитела во телото, Радојевиќ Шкодриќ истакнува дека постојат два вида на имунитет – хуморален и клеточен. Првиот се изразува преку нивото на антитела, а вториот е преку т.н. клиничка ефикасност – дали вакцинираното лице кое потоа се заразило имало поблага или потешка клиничка слика.
Иако ситуацијата со епидемијата останува стабилна, в. г Директорот на ФЗОМ апелира до граѓаните, особено младите, да се вакцинираат. Само 18% од младите се вакцинирани. Постарата популација и групата во која е контраиндицирана вакцината треба да бидат заштитени, заклучува Радојевиќ Шкодриќ.
Previous articleТака не понижија во локал во Албанија, што нема да им стапнам веќе
Next articleЏамбаски остро реагира за „црвените линии“: Ќе треба да се укине комисијата