Home Live Се огласи Слаѓан од болница: Згрешив што не се имунизирав, ги заразив...

Се огласи Слаѓан од болница: Згрешив што не се имунизирав, ги заразив и моите

Од неделата сум во болница, кашлам, тешко дишам.Не се вакцинирав и сега ми е жал за тоа – вели Слаѓан Димитријевиќ (50), еден од многуте пациенти хоспитализирани на ВМА „Карабурма“, во својата исповед.
Тој вели дека не се грижи толку за себе, туку дека има совест што вирусот го пренел кај родителите кои се веќе стари и како такви се меѓу најризичните категории на населението.

– И двајцата се болни и сместени во болницата во Батајница, јас им ја пренесов короната. Се јавив, се распрашував, ми рекоа дека се добро – вели Слаѓан Димитријевиќ.
Од перспектива на некој што завршил во болнички кревет, тој вели дека жали што не бил вакциниран и дека ќе го стори тоа откако ќе ја напушти болницата. Има многу такви случаи во ВМЦ Карабурма, но и во други болници за ковид..

– Цели семејства се хоспитализирани, родители и деца. Овој човек е свесен дека тој е тој што го внел вирусот во куќата.
Токму поради таквите примери ангажиравме психолози, бидејќи овие луѓе имаат грижа на совест, тешко е да се живее со фактот дека ги загрозиле најблиските – вели полковникот д -р Иво Удовичиќ, командант на Военомедицинскиот центар „Карабурма “.

Од 47 хоспитализирани во ВМК „Карабурма“, околу 30 од нив не беа вакцинирани.
Софија е фармацевт кој се опоравува од тешка пневмонија. Деновиве треба да биде пуштена од одделот за интензивна нега. Не била вакцинирана, бидејќи има одредени алергии, па се плашела од можни контраиндикации.

– Мајка ми, сестра ми и јас сме во болница. Го поминав најлошото. Мајката беше вакцинирана и имаше најблаги симптоми – вели Софија.
Д -р Удовичиќ се вметнува во приказната: Ова е најдобриот пример за оние кои се сомневаат во вакцината. Мајката на Софија е најстара и би се очекувало да има најтешки симптоми, но вакцината го направи своето – вели д -р Удовичиќ и нагласува дека нема контраиндикации кога станува збор за вакцините.
– Фактот дека некој е алергичен на пеницилин или мувла или ореви не значи ништо и не е причина да го вратиме невакциниран од некои центри за вакцинација.

Само луѓето кои реагирале на првата доза може да бидат проблематични и втората нема да им се даде. Секој центар за вакцинација е опремен и во него работат обучени луѓе кои ќе реагираат доколку некој има реакција на вакцината – објаснува д -р Удовичиќ.
Најмладиот пациент во ВМК „Карабурма“ има само 23 години и не е вакциниран. Меѓу помладите е и Милош Ѓуриќ, кој исто така има триесетти години и беше хоспитализиран со пневмонија, заедно со неговата мајка и татко.

– Ме болат градите, кашлам, имам температура од 40 дена – вели тој.
Д -р Удовичиќ вели дека Ѓуриќ е пример за помладите луѓе кои страдаат од круната.

– Фактот што велат колку се млади и силни и како короната не може ништо да им направи, едноставно не е точно. За Жал уми раат и млади луѓе – вели д -р Удовичиќ.
Previous articleСтојанче вели дека го спасил Кочани, а еве што му порача новинарката Јорданка
Next articleНиколчо од Кочани со исповед за вчерашната ноќ – 400 луѓе се организиравме преку фејс