Home Live Минатата недела правев свадба и уште сум во шок – празни пликоа...

Минатата недела правев свадба и уште сум во шок – празни пликоа да донесеа ќе разберев ама ова е тешка БРУКА

Невеста доживеа голема непријатност на венчавката. Таа ја сподели својата приказна, а ние ја пренесуваме нејзината исповед во целост.
Слушнав за популарниот тренд „празен плик“. Ги немавме. Сепак, се случи нешто што навистина не можам да го разберам. Толку многу што ниту празен плик не би ме изненадил вака!

Уште кога мојот сопруг и јас почнавме да планираме свадбена веселба, никогаш не сум размислувала колку пари одредени гости ќе стават во плик.
Но, да бидам искрена, на прашањето што би сакал да добијам како подарок, јас јасно одговорив: „Што и да планирате да ставите подобро во пликот, повеќе ни треба“.

Колку и да беше срамно да ја кажам оваа реченица, морав. На крајот на краиштата, секој сака пари, само сите се преправаат дека се фини, па не зборуваат за тоа.
Едноставно кажано, денес живееме во време кога вашите родители ќе ја финансираат вашата венчавка или вие и вашата посилна / подобра половина сами ќе платите за тоа.
Мојот сопруг и јас спаѓавме во втората категорија и планиравме да платиме за венчавката од добиените пликови. Затоа, парите беа понеопходни за нас отколку машината за перење, на пример.
Иако јасно им ставив до знаење на оние што ме прашуваа дека ни даваат пари како подарок, воопшто не размислував за тоа колку ќе биде „тежок“ пликот. Единственото нешто што јас и мојот сопруг го сакавме беше да бидеме на „нула“.

За нас не беше важно да „заработиме“ од свадбата, туку тој ден да си поминеме убаво со нашите најблиски и најмили, означете го тој ден и после тоа успеваме да платиме за целата организација на свадбата – тоа е се.
Радувавме затоа што сакавме да ја крунисаме нашата љубов пред блиски луѓе. Ајде да уживаме во таков важен ден и заеднички да ги засилиме чекорите што водат до најубавата врата – каде што се крие нашето идно семејство. И тоа беше навистина најважното нешто за нас.

Денот помина многу брзо, и сега е, сигурно, еден од најубавите во мојот живот. Успеавме да платиме се од подароците, и се уште имаме „готово“. Меѓутоа, и ова се случи…
Пред да ви кажам за што станува збор, морам да ви поставам едно прашање: Дали би имале образ да дојдете на свадба без подароци, без ништо?!

А следниот ден зборувате за тоа како сте си поминале и колку сте изеле од храната и испиле од алкохолот? Да, не! И ти?
Имав такви гости! Не многу, но ги имаше. Толку многу што сфаќам дека луѓето повеќе не се срамат.
Кога еднаш една пријателка ме праша колку пари да ставам во плик, јас и реков да не се мачи воопшто. Се во согласност со можностите.

Му се заблагодарив на лицето што донесе 30 евра како подарок на ист начин како и оној што даде 300. Нема разлика, подарокот не се гледа во заби.
Можам да разберам се. Особено сиромаштија. Но, да се појавам без срам и без ништо – не можам да го разберам тоа!

Секогаш почнувам од себе. Колку што немам, можев да си дозволам комплет чаши или 10-20 евра.
Особено затоа што свадбите се закажуваат месеци однапред, и секој од нас има доволно време да се појави на свадбата со подарок што (на некој начин) претставува благодарност до младенците за поканата.

Започнете со тоа дека тие го финансираат вашето место, кое се движи од 23 до 27 евра во просек. Тоа е се од мене. Ако грешам, кажете.
Previous articleТрифун Костовски: Со голем немир се обраќам до јавноста
Next articleХеликоптерите пристигнаа во Пехчево и веднаш се повлечени – Стојанче Ангелов ја откри причината