Home News Познатиот епидемиолог предлага да се раздвојат имунизираните од неимунизираните деца во училиштата

Познатиот епидемиолог предлага да се раздвојат имунизираните од неимунизираните деца во училиштата

Епидемиологот Предраг Кон изјави дека единственото логично решение што го гледа за почетокот на учебната година е одвојувањето на вакцинираните од невакцинираните ученици постари од 12 години.
Оние кои примиле вакцината, да одат на училиште, а оние кои не се имунизирани, да следат онлајн настава.

“Одвојувањето на вакцинираните од невакцинираните ученици постари од 12 години е единственото логично решение што го гледам за почетокот на учебната година.
Оние кои ја примиле вакцината да одат на часови, додека оние кои не се имунизирани, да следат онлајн настава”, рече д-р Кон.

„Иако се препорачува, речиси и да нема вакцинација на деца постари од 12 години.
Како епидемиолог, тврдам дека ова е жива вистина – создавањето колективен имунитет, во кој се мешаат вакцинирани и невакцинирани вируси практично го остава вирусот жив, онолку колку што сака.
Но, одлуката мора да ја донесе Министерството за образование. Не можете да мешате имунизирани и неимунизирани заедно, пред сè, тоа е во интерес на невакцинираните.

И во Израел се докажа – кога ќе се појави епидемија, колективниот имунитет е успешен само кога бројот на вакцинирани е многу висок “, рече епидемиологот.
Во моментот кога започнува епидемија, се случува компромитирање на имунитетот и кај вакцинираните, и се случува само она на што сме сведоци сега – дека болеста се менува и станува многу поблага.
И така функционира вакцината и на крајот ја намалува см ртн -оста, што е основната цел. Во ситуација кога бројот на заразени лица расте, едно од многу важните прашања е како ќе се решат училишните колективи.
А што ќе се случи со оние помлади од 12 години, д -р Кон за Курир рече дека за ова треба да одлучи Министерството за образование, и најверојатно ќе биде учениците од прво до четврто одделение да одат на настава, а петто и шесто да се комбинира.
Еден ден да следат настава преку Интернет, еден ден да одат на часови. Носењето маски е исто така задолжително.

Previous articleСе чини тргна новиот бран, но министерот Филипче открива колку е мал бројот на позитивни од имунизираните
Next articleФросина Ременски која е од тој предел, објаснува зошто е тешко да се смири стихијата во Беровско