Home News Д-р Ефкоски: Зет и невеста знаеле дека се позитивни, ама ја истерале...

Д-р Ефкоски: Зет и невеста знаеле дека се позитивни, ама ја истерале свадбата

Д-р Илчо Ефкоски: „Не можам да разберам истовремена одлука да не се вакцинирам, заедно со барањето да не се воведат ограничувањата наметнати од пандемијата.

Вие као тие јаките сте? Имунитет имате? Многу се пазите? Истово важи и за вакцинираните.
Мислите сега сте безбедни од сите микроорганизми?? Мислите сте имуни на сите следни мутанти?? Што ви е бе? Маската на вас и мијте раце. Не е само САРС-КоВ-2, стомачни вируси ве потепаа..

Не можам а да не се чудам на муабет кога мој пациент ми вели дека немало да се вакцинира бидејќи “едноставно не сакал, не верувал во вакцините”.
Каков муабет е ова? Деца не сте, одамна. Што доаѓаш на доктор ако не веруваш во медицина? Ние будали сме, сакаме да ве ув иеме? Што сме ние, платеници? Ај бе сиктер.

Не можам да верувам дека ПАЗИ ОВА – зетот и невестата дошле да примат инфузии да се освежат пред свадба, испиле парацетамол од дома непријавиле на доктор дека воопшто имаат температура, свадба цела си истерале со сите салтанати.
Направиле дома брзи тестови, позитивни цела фамилија, ама не биле точни тие од аптека сами ги купиле и ниеден не проверил ПЦР.

Да не биде ова доволно, братот со фамилијата дел од позитивните, после свадба веднаш заминале на одмор во хотел Албанија. Немаше ништо да дознаеме, зетот да не заврши на инфективно одделение со пневмонија. Сега се чекаат следните за хоспитализација, веќе доста се позитивни од таа свадба.
Иако многу вакви поединци не се сметаат себеси за антиваксери, нивната неактивност е одлука да не се заштитат себеси или своите семејства, но и останатите во заедницата, државата, пошироко.

Преку неактивност ќе дозволат пак да се исполнат болнички кревети, да дозволат да просперираат нови варијанти, како и директно да ги загрозат здравствените работници, хронично болните или имуносупресирани луѓе околу нив.
Поради вашата неактивност, вработените во здравството пак да го преживуваме хо рор-от? Не е фер, ама ич не е фер.

Особено што вакцините се безбедни! Ова ви е гарантирано од сите! Само мал процент не смее да ги прими. И да, вакцините можеби нема да ги спасат сите луѓе на планетата од Ковид-19, но ќе спасат многу. Секако ќе намалат потреба од медицинска грижа и нега на болни лица по болниците.
Можеби не се “ФФП3”, но секако се “трослојна маска”. И таа намалува ризик во одредени ситуации.

Неактивноста на луѓето е одлука да се дозволи оваа пандемија да продолжи да беснее. Во секоја смисла пандемиска неактивност, од лична хигиена до вакцинација. Трагедија е кога истите потоа ми плачат. Терајте де, нели сте попаметни, повеќе разбирате како да се заштитиме и колку е опасно.
Не знам колку пати повторивме. Лек за лекување Ковид немаме, а вакцините се примаат навреме!

Не, тие можеби нема да спречат да си позитивен, ама па без нив многу ти се поголеми шансите да си позитивен на тест!

Во комбинација со соодветна маска, вакцинираните сте во безбедна позиција и во ризичен затворен простор.
Ако се чудите зошто вака пишувам, прочитајте го текстот уште еднаш, два пати, шест ако треба. Ако и после тоа се чудите, јавете се да ви објаснам директно. Одете бре вакцинирајте се сите кои можете!! Трудници и останатите ризични категории побрзо!!

И сега, ако јас вака мислам, знаете ли како мислат оние кои до вчера гледаа тра гед -ии додека вие го ладевте .. пивото ..
Колку ли мислите ќе падне мотивацијата да се борат здравствените работници за вас. Полека но сигурно се губи емпатијата кон игнорантите и манипулантите.

Вакцините не се лек за пандемијата, но тие сепак се дополнителна заштитна алатка! Зошто барате појаси, воздушни перници, силна каросерија, браник, АБС, ЕБС и секакви други заштити, кога имате кочници во кола?
Повеќе слојна заштита!!! Само таа може да ви гарантира понизок ризик од Ковид-19“.

Previous articleМицкоски до Стојанче: Кај си бе директоре, добар ли си? (ВИДЕО)
Next articleПоразлични се од основниот – овие симптоми укажуваат на Делта сојот