Home Live Влатко Стефановски: Ако сакав многу публика, ќе се занимавав со комерцијална музика

Влатко Стефановски: Ако сакав многу публика, ќе се занимавав со комерцијална музика

Настапот на виртуозот со гитара Влатко Стефановски по повод одбележувањето на Илинден во Крушево, предизвика големо внимание во јавноста.
Поделбата на Балканот не доаѓа од народите, туку од политичарите, сметаат Теодосиј Спасов и Влатко Стефановски кои синоќа настапија на сцената на Летниот театар во Варна, одржувајќи етно џез концерт-перформанс „Братство“.

„Ме иритира поделбата што се наметнува меѓу народите на Балканот, но таа не доаѓа од луѓето, туку очигледно од дипломатите и политичарите“, изјави за БТА бугарскиот виртуоз Теодосиј Спасов.
На прашањето дали свират бугарска или македонска музика, двајцата едногласно одговорија „балканска“. Публиката слуша музика од секоја етничка група која живее на Балканот, изјави Спасов.

„Меѓу македонскиот и бугарскиот народ нема кавги, ние се сакаме“, истакна Стефановски за БТА.
Спасов додаде дека му е чудно кога некој тврди дека политиката е кауза за него: „Кауза може да биде уметноста, политиката е наука, таа се изучува и има специјализирани училишта за тоа, рече бугарскиот музичар“. Тој нагласи дека на политичарите очигледно им е потребна обука за дипломатија.
Двајцата пријатели се категорични дека никогаш не би се изневериле во име на преполни салони и сали.

„Ако сакам премногу публика, ќе се занимавам со комерцијална музика, но не правам компромиси со себе и се занимавам само со она што одговара на мојот вкус, без да се грижам што е модерно, а што не“, рече Стефановски.
Тој посочи дека во различни периоди се фокусира на различни елементи во зависност од неговото внатрешно чувство. Неговата позиција е дека ниту поп музиката е евтина, ниту џезот е елитистички, а сето тоа зависи од талентот, знаењето, вештината, уметноста на музичарот.
Previous articleБектеши: Ако сакате да пиете кафе, имунизирајте се
Next articleЕрол Ерко Одисеја: Ние сме тие – кои пекаа зошто вакцини нема, а одбиваме да се вакцинираме