Home News Познатиот имунолог Попадиќ открива кој треба да прими трета доза

Познатиот имунолог Попадиќ открива кој треба да прими трета доза

Делта сојот од корона вирусот, во некои земји доведе до значително зголемување на бројот на позитивни пациенти, а регистриран е и во Македонија, но и во Србија. Професорот од Медицинскиот факултет во Белград, имунолоотг д-р Душан Попадиќ, појасни некои детали за оваа варијанта.

Според некои податоци, овој вид се пренесува побрзо за 40 до 60 проценти, а наводно постои поголем ризик од хоспитализација..

„Не сум сигурен дека е поврзан со поголем ризик од хоспитализација ако го погледнеме вкупниот број на луѓе заразени со вирусот.

И, исто така, не сум сигурен дека може директно да се спореди, бидејќи во европските земји и нашата земја се претежно вакцинирани постари луѓе кои логично имаат повеќе коморбидитети и тие се повеќе загрозени.

Не можеме директно да ги споредиме двете групи. Вирусот и популацијата што е подложна се сменија, така што нема многу споредби“, вели д -р Попадиќ за К1.

Тој објасни дека делта соевите најмногу ја погодуваат помладата популација затоа што има помалку вакцинирани лица во таа група.

Тој исто така посочува дека може да имаат помал ризик од упокојување, но можат да развијат сериозна клиничка слика.

Неодамна беше дадена препорака за примање на третата доза на вакцината и се расправаше дали сите што биле вакцинирани, веднаш по регистрацијата на вакцините во нашата земја треба да ја примат. Колку се заштитени од короната?

„Огромното мнозинство се заштитени, оние кои не се целосно заштитени се многу стари луѓе, луѓе кои имаат поврзани болести.

Старите луѓе кои се вакцинирани се изложени на поголем ризик бидејќи нивниот имунолошки одговор не е толку добар како релативно младите луѓе.

Бројни имунолошки објаснувања, постарите луѓе имаат послаба способност да одговорат на новата закана и покрај тоа имаат послаба меморија, нивниот имунолошки систем се сеќава на помалку претходни контакти со вирусот, во овој случај имунизација“.

На прашањето кој треба да ја прими третата доза, д-р Попадиќ вели:

„Третата доза треба да ја земаат најстарите луѓе кои се на некои видови на терапија кои го попречуваат функционирањето на имунитетниот систем.

Значи, имуносупресивна терапија, антиинфламаторна терапија, некои посебни групи на пациенти на дијализа, пациенти кои се лекуваат за малигнитет, лица со вродена и друга имунодефициенција”.

Имунологот посочува дека вакцинацијата е сè уште „најпосакувана од сите начини за борба против епидемијата“, а открива и кога ќе пристигне новиот врв на епидемијата.

„Неколку пати реков дека се очекува на есен, но може да ни се случи порано. Есента е од крајот на септември до крајот на декември, мислев дека ќе биде октомври или ноември, но може да се случи да имаат голем скок. и порано, во септември, што не исклучува дека таа ситуација ќе ја имаме повторно во ноември и декември, во зависност од тоа колку луѓе се имунизирани“.

Имунологот, исто така, изјави дека сеуште сме многу далеку од колективниот имунитет, тврдејќи дека ни требаат дури 95% од имунизираната популација за да го „подигнеме ѕидот“.

Previous articleБитолскиот професор Дејан Трајковски со прашање до надлежните: Дали за концертот на Цеца ќе се бараа сертификати за имунизација?
Next articleОпштина Карпош: Лага и дезинформација е дека ќе се руши „Борис Трајковски“