Home News Од новите хоспитализирани – најчесто се мажи, а две причини се заеднички...

Од новите хоспитализирани – најчесто се мажи, а две причини се заеднички за скоро сите: Еве каква е состојбата во Србија

Состојбата со новиот бран од корона вирусот, овојпат како резултат на Делта сојот, се усложнува. Не само кај нас, туку и во соседството.
Во изминатите шест недели бевме под 40 пациенти, а сега бројките се зголемуваат, денес имаме 89 пациенти, рече д -р Аџиќ Вукичевиќ за РТС и додаде дека речиси ниту еден пациент не е вакциниран, изјава директорката на ковид болницата во Батајница, Србија, Татјана Аџиќ Вукичевиќ.
Таа дополни дека новите бројки на корона се загрижувачки и дека бројот на пациенти во таа институција расте секој ден.

-Од вчера, ковид болницата во Батајница има друг оддел за полуинтензивна нега. За жал, покрај две полуинтензивни единици, вчера морав да отворам уште една, рече Аџиќ Вукичевиќ.
Меѓу заразените има цели семејства кои не се вакцинирани и кои биле на одмор надвор од земјата, меѓутоа, во моментов се издвојува една група хоспитализирани лица.

Имаме се повеќе од оние што се враќаат од летните одмори, во прашање се цели семејства, а возрасните не се вакцинирани.
На одделот за интензивна нега, имам седум млади луѓе, на возраст под 40 години, од кои едниот за жал моравме да го ин туб ираме. Во ова влошување на корона, помлади невакцинирани мажи беа забележани како растечка група, рече докторката.
Државниот секретар на Министерството за здравство посочува дека епидемиолошката состојба во Србија очигледно е влошена.

Државниот секретар на Министерството за здравство, Мирсад Шерлек, потврди дека четвртиот бран на корона вирус во Србија полека се загрева.
“Бројот на прегледи беше 680 на 8 август, а вчера над 1.000. Имаме поголем број приеми и мора да бидеме подготвени за она што не очекува.

-Четвртиот бран е тука. Околу 80 проценти од хоспитализираните се мажи и имаат две заеднички работи, а тоа е дека не се вакцинирани, и главно повратници од одмор или забави “, рече тој за РТС и посочи дека вакцинацијата напредува бавно.
„Важно е да оди нагоре, иако тоа не е доволен број на вакцинирани и мораме да го зголемиме тој број во текот на летото.

Во болницата„ во Батајница, веќе имаме 150 хоспитализирани, од кои 90 проценти се на кислородна поддршка , а дури 50 проценти се помлади. мажи под 35 години “, рече Дерлек.
Кога станува збор за вакцинирање на млади луѓе, сега се вакцинирани 22,2 проценти. Тоа не е доволно и треба повеќе да разговараме со нив, смета државниот секретар.

“Сите апели што ги испративме и мерките за поттик не дадоа резултати, поради што ќе организираме трибини со цел да ги срушиме предрасудите кај младите, како оние за стерилитетот. Мора да ја продолжиме борбата”, посочи Дерлек.
Државниот секретар во Министерството за здравство вели дека ако продолжи трендот на зголемување на бројот на заразени, не можеме да останеме на постојните мерки.

„Ќе ја следиме ситуацијата, ако трендовите се толку брзи, ќе треба да се намали бројот на луѓе што се собираат на свадби и манифестации“, рече Дерлек.
Previous articleУбавата водителка Елена Стојановска на плажа – пожешка од времето (ФОТО)
Next articleДенес уште полошо од вчера – галопирачки раст на нови случаи, но и на упокоени