Home News Во Германија, сепак може да се работи и добро да се заработи...

Во Германија, сепак може да се работи и добро да се заработи дури и без познавање јазик

Во Германија, каде живеат голем број Балканци, главно работат на потешки работни места, како што се градежништвото, каде што просечно заработуваат до 2.500 евра месечно.
Во Германија има многу жители од регионот кои се вработени во угостителство, каде платите се нешто помали и во просек изнесуваат околу 1.800 евра. Во оваа економски најразвиена европска земја, медицинските сестри заработуваат до 2.600 евра, а вака изгледаат платите за сите работни места.

Балканците во Германија често работат во металната индустрија и производството. Многумина од нив се и возачи, но има и многумина кои работат на безбедност, чистење и одржување.
Како по правило, ова се помалку платени работни места и тие можат да заработат до 2.000 евра месечно. Додатокот од околу 3.000 евра, што месечно го заработуваат во Германија, најчесто се заработува врз основа на дополнителни работни места што ги работат два до три часа дневно.

Исто така, треба да се каже дека платите во Германија исто така значително се разликуваат по градови. Така, на пример, многу повеќе се заработува во Франкфурт, Минхен и Штутгарт, односно во економски поразвиените метрополи.
Исто така, податоците покажуваат дека вработените со академско образование заработуваат и до 40 проценти повеќе од сите вработени.

Пресметките исто така покажуваат дека Балканците во Германија заработуваат и до 30 проценти помалку од Германците кои честопати се на менаџерска и подобро платена работа.
Германското биро за статистика редовно објавува податоци за платата, па поради тоа можеме да објавиме нов преглед на платите за работните места што жителите од регионот најчесто ги работат во оваа земја.
Како по правило, колку се подобри квалификациите и колку подобро зборуваат германски, толку е полесно да се добие работа и да се остане на долг рок.

Сепак, повеќето работници во Германија ги работат оние пониско платени работни места, за кои е потребно само средно образование и површно познавање на јазикот.
Во Германија, инаку, најмалку заработуваат вработените во угостителската индустрија и оние кои се вработени преку агенции. Така, на пример, работниците во хотелите и рестораните заработуваат во просек до 1.800 евра, а фризерите и магационерите имаат слична плата.
Возачите на камиони и автобуси и доставувачите заработуваат 2.000 и повеќе, што е честа работа за Балканците и странците во Германија.

Од друга страна, најдобро платени работници има во областа на биотехнологијата, финансиските услуги и осигурителните услуги, енергетиката и ИТ секторот.
На пример, лекарите во Германија заработуваат во просек до 6.500 евра месечно, додека после нив се ИТ експерти кои заработуваат близу 6.000 евра. Градежните инженери исто така добро заработуваат, нивната плата оди до 4.500 евра месечно.

Градежништво: Ѕидар – 2.900 евра, Столар – 2.700 евра, Плочкар – 2.660 евра, Молер – 2.350 евра. Овие професии, кои се и дефицитарни, може да се работат и без добро познавање на јазикот.
Здравство: Медицинска сестра – 2.600 евра, Масер – 2.450 евра, Негувател на возрасни – 2.350 евра, Физиотерапевт – 2.070 евра, Доктор – 6.600 евра.

Индустријата, Менаџер на производство – 4.500 евра, Електричар – 3.460 евра, Електротехничар – 3.140 евра
Заварувач – 3.000 евра
Работник во производство – 2.500 евра, Автолакер – 2.560

Транспорт, Возач на камион – 2.400 евра, Возач на автобус – 2.200 евра, Возач доставувач на пакети – 2.100 евра, Магационер – 1.900 евра

Угостителство и одржување, Помошник готвач – 1.900 евра, Келнер – 1.800 евра, Собарки – 1.800 евра – најмала заработка.

Previous articleСпасов: Ефтина манипулација – 7 примероци од Охридскиот рамковен договор има во оригинал
Next article„Не ми зборај глупости, од швепсот ми е!“ Докторка од Брза Помош раскажа како и изгледа една смена на работа