Home Live Исповед на млада Авганистанка: Работев за западна феминистичка НВО, а сега тие...

Исповед на млада Авганистанка: Работев за западна феминистичка НВО, а сега тие одбиваат да ми помогнат

Јас сум Авганистанка во моите 20 -ти години, живеам во Кабул. Имам пет сестри. Мојата најстара сестра заврши основно училиште.
Втората е бабица, а мојата трета сестра докторира. Мојата помлада сестра е филмаџија. И мојата најмлада сестра, таа е средношколка и член на одбојкарски тим. И јас самата се стекнав со диплома на еден од универзитетите во Кабул.
Иако моите родители се необразовани, тие се потрудиле нивните деца да се стекнат со образование.

Работам за западна невладина организација две години, се залагам за жени и работам кон стабилно, одржливо и рамноправно општество.
Кога слушнав дека Талибанците преземаат власт, бев загрижен за мојата иднина и за иднината на секој Авганистанец, особено жените и младите.

Беше тажен момент да се помисли дека ние жените ќе се вратиме во 1990 -тите, и ќе живееме зад затворените врати и Бурка.
Исто така, се плашам што ќе се случи со мене. Бидејќи работам во западна невладина организација, јас и моите колеги мислевме дека ќе ни биде помогнато.

Но, кога побаравме помош од нашиот странски шеф, таа рече дека ништо нема да ни се случи и таа ќе остане тука со нас, и одби да не упати за каква било виза.
Кога слушнав за Талибанци кои земаа млади девојки и ги принудуваа да се венчаат со своите војници, бев загрижена за моето семејство и за мене и затоа ја споделив мојата загриженост со западна активистка за правата на жените во Авганистан за да добиеме помош.
Таа рече не, не можам да ти помогнам. Можеш да добиеш преправен сопруг, рече таа. Беше толку тажно да се слушне ова од феминистка. Таа не објасни зошто не може да ми помогне. Како да не беше сериозно за неа, пренесува Гардијан.
Извор: мојзбор.ком Фото: Илустрација

Previous articleРадмила Шекеринска доби Медал за лидерство и личен ангажман за влезот на Северна Македонија во НАТО
Next articleМарија Пијанманов прокоментира кај Миа Костова на профил, па доби жестоки одговори (ФОТО)