Home News Нова опасност, особено за неимунизираните е Делта Плус сојот

Нова опасност, особено за неимунизираните е Делта Плус сојот

Состојбата со корона вирусот, особено со неговите варијанти, од почетокот на овој месец кај нас, како и во поголемиот дел од Европа е усложнета.
Делта варијантата на новиот коронавирус за прв пат се појави во Индија и е многу позаразна од оригиналниот вид на коронавирус.

Поради оваа карактеристика, оваа варијанта на новиот коронавирус во моментов е најдоминантна низ целиот свет, и поради тоа, се заканува нов бран на пандемија, како и понова и уште пострашна мутација.
Тоа е делта плус мутацијата, која исто така е откриена во неколку области во Индија и се смета за можна закана.

И двете варијанти се сметаат за значајни варијанти и се шират во многу земји низ светот.
Додека стандардната делта варијанта е многу повеќе заразна и посилна од првобитната сорта, варијантата делта плус успешно напаѓа дури и целосно вакцинирана популација и исто така може да предизвика фатални последици. Слично на тоа, варијантата делта плус има две мутации што се издвојуваат, L452R и P871R.
Додека делта варијантата во моментов е најголемата грижа на епидемиолозите ширум светот поради исклучително високата преносливост, варијантата делта плус е обележана со уште поголема загриженост поради споменатите мутации, а според некои извори наводно се шири речиси 60 проценти побрзо отколку стандардната декта варијанта.
Но, иако клиничките набљудувања сугерираат уште поголема зараза, присуството на варијантата делта плус засега е се уште ниско и се шири со многу побавна брзина отколку што се очекуваше.

Симптомите кои можат да бидат предизвикани од делта варијантата се сметаат за екстремни во споредба со првобитниот вид и вклучуваат големо влијание врз функцијата на белите дробови, тешкотии во дишењето и варење.
Од друга страна, варијантата делта плус, која содржи бета (британска варијанта) и делта мутации, може да биде симптоматски уште поекстремна по природа. Некои студии сугерираат дека оваа варијанта лесно може да го заобиколи имунитетот и да се поврзе силно со рецепторите во белите дробови.
Во моментов се спроведуваат студии за да се воспостави комплетна листа на симптоми предизвикани од варијантата делта плус, и еве неколку знаци кои ги загрижуваат експертите: проблеми со белите дробови, отежнато дишење, продолжена треска и продолжена кашлица.
Проблеми со варењето, осип на кожата и алергии, суви и влажни очи, губење на апетит и гадење.

И двете варијанти претставуваат најголем потенцијален ризик за невакцинираните лица, а студиите го покажаа ова.
Вакцинираните луѓе кои развиваат симптоми на болеста Ковид-19 имаат само поблага клиничка слика и закрепнуваат побрзо. Ова е случај со делта варијантата, но со варијантата делта плус, заканата е уште поголема.

Варијантата делта плус се повеќе ги погаѓа и луѓето кои ги примиле двете дози на вакцината, и во многу ретки случаи овие луѓе завршуваат во болница.
Засега не е познато колку се ефикасни вакцините против варијантата делта плус, а експертите се најзагрижени дека оваа варијанта може да избегне имунолошка реакција.

Previous articleД-р Кон: Оние кои не сакаат да се имунизираат, се одлучиле за вирусот
Next articleФилипче денес известува за преку 1000 позитивни и повторно проговори за разликата меѓу оние кои се наспроти тие кои не се имунизирани