Home News Филипче подобјасни за да нема забуни – еве клку од имунизираните се...

Филипче подобјасни за да нема забуни – еве клку од имунизираните се заразиле или завршиле во болница

Министерството за здравство ја објавува двонеделната анализа на вакцинирани, од позитивни случаи со Ковид 19. За вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.
Во период од 06.08 до 19.08.2021 на територија на државата 9881 граѓанин, се позитивни од тестирани на Ковид 19, од нив само 15% биле целосно вакцинирани, односно 1507 лица.
Голем е бројот на невакцинирани граѓани кои се заразиле со Ковид 19. Според двонеделната статистика, 8374 граѓани од позитивните на Ковид 19 не биле вакцинирани.
Процентот на хоспитализирани лица кои се невакцинирани изнесува 91%, додека само 9% од сите 724 моментално хоспитализирани пациенти се целосно вакцинирани. Смртноста кај невакцинираните е драстично поголема, покажува анализата.
Во период од две седмици на територија на државата починало 101 лице со Ковид 19, 92 пациенти од починатите не биле вакцинирани, а само 9 односно (8%) примиле вакцина. Според анализите починатите имале повеќе хронични заболувања.
Заразените и починатите се вакцинирани со вакцини што ги има на располагање кај нас, како и вакцини Модерна и Џонсон и Џонсон, кои некои од пациентите ги примиле во странство.
Министерството за здравство укажува на важноста на вакцинација, секоја вакцина која ја имаме на располагање е безбедна, ја намалува шансата од заболување, спречува тешка форма на болеста и штити од см pтен исход.
Министерството за здравство апелира граѓаните да се вакцинираат, само така ќе дојдеме до колективен имунитет и ќе спречиме ширење на мутации на СарсКов2.

Предмалку и министерот за здравство Венко Филипче, на својот профил на социјалните мрежи ја сподели информацијата колку од заразените и хоспитализираните се имунизирани:
„Во двонеделната анализа на вакцинирани од позитивни случаи со Ковид 19 за периодот од 06 август до 19 август, врз основа на податоците на Институтот за јавно здравје 85% од новите случаи и 91% од хоспитализираните со Ковид 19 се невакцинирани.“

Previous articleД-р Јовановиќ: Два симптома укажуваат на делта сојот на вирусот
Next articleТрифун Костовски: Што е ова, демократија или анархија?