Home News Хрватските стручњаци зборуваат исто како Филипче – еве кај кого се губат...

Хрватските стручњаци зборуваат исто како Филипче – еве кај кого се губат побрзо антителата

“Може да се случи намаленото количество антитела повеќе да не е доволно за да се спречи инфекција и повторно некој да се реинфицира (зарази)”, тврди проф. Тробоњача.
Анализата на антитела на стари лица кои беа вакцинирани меѓу првите, од крајот на декември и во текот на јануари, ќе покаже дали третата доза вакцина против коронавирусот ќе биде дадена во Хрватска, пренесува Večernji list.
“Направив мало истражување и се надевам на првите резултати од анализата оваа недела. Дали ќе започне третата доза за стари лица, зависи од резултатите и како другите земји ќе реагираат на третата доза”, изјави епидемиологот д -р Branko Kolarić за Вечерњи лист, раководител на Службата за јавноздравствена геронтологија при Институтот за јавно здравје „Др. Андрија Штампар“.
Зараза во дом за стари лица

Колариќ започна со истражување на примероци на антитела од корисници од Загребскиот дом за стари лица на Трешњевка, откако инфекцијата повторно се појавила меѓу 22 од 600 корисници. Шестмина завршиле во болница, двајца од нив не биле вакцинирани.
“Пет корисници се хоспитализирани, додека дванаесет со благи или без симптоми имаат добра клиничка слика. Двајца корисници починале од новата појава”, изјави Romana Galić, шеф на Градската канцеларија за социјална заштита и лица со попреченост, за Вечерњи лист.
Таа посочи дека во 11 домови за стари лица под јурисдикција на Град Загреб, и покрај високата покриеност со вакцинација кај корисниците (91%) и вработените (66%), коронавирусот се појавил само во Домот за стари лица Трешњевка на локација Трг Славоjуба Пенкале 1.
Постепено губење на антитела. Имунолошкиот одговор слабее со возраста, така што случаите на неуспех на вакцинацијата се јавуваат почесто кај постарите лица и кај лица со ослабен имунитет.
Имунологот проф. Zlatko Trobonjača изјави дека концентрацијата на антитела постепено се губи, во просек десет месеци откако болеста е преполовена. По вакцинацијата, исто така, постепено се намалува, но не толку брзо.
“Бидејќи постепено губите антитела и се изложувате на повисоки концентрации на вирусот, може да се случи намаленото количество антитела повеќе да не е доволно за да спречи инфекција и некое лице да се реинфицира,
ако прележал, или се инфицира иако е вакциниран”, рече Trobonjača зборувајќи за развојот на антитела што укажуваат на трета доза вакцина, првенствено кај лица со ослабен имунитет.

Кај здравата популација, вакцината за делта варијантата треба да се почека и да се примени доколку епидемијата продолжи да се шири, пишува Вечерњи лист.
Извор: Кукурику.мк

Previous articleДенес црн ден во Македонија – од вирусот се упокоија 27 луѓе
Next articleЛиса Баута Шаќири објави исповед на антиваксер: Јас, која пред 10 години очи вадев докажувајчи се, сега мислам поинаку