Home Live Кога слушаш жена… Застанавме во Солун да пазариме во еден мол, а...

Кога слушаш жена… Застанавме во Солун да пазариме во еден мол, а кога излеговме накај кола имаше што да видиме

Колку лесно летниот одмор може да се уништи на сопствената кож  го почувствува семејството Костиќ од Врање, кое за време на нивниот одмор наиде на крајно немил настан.

На почетокот на август, семејството Костиќ од Врање се најде на пат кон Грција, и ќе го памети овогодинешниот летен одмор и по едно не баш пријатно искуство.

На враќање дома, во саботата, Оливера и нејзиното семејство одлучиле да застанат кај познатата стоковна куќа во Солун, но кога излегле надвор, таа сфати дека одморот нагло завршил.

„Се се случи во саботата попладне на паркингот пред Џамбо во Солун. Непосредно пред да влезам во продавницата, ги извадивме пасошите од чантата, за да не испаднат кога ќе го извадам паричникот или телефонот, бидејќи е мал.

Ги оставив во касета во автомобил, а автомобилот го паркиравме пред кафулето, токму од безбедносни причини“, се сеќава Оливера Костиќ. Петчленото семејство останало во продавницата еден час и по заминувањето ништо не изгледало необично додека не ја отвориле вратата од автомобилот.

„Кога излеговме од продавницата, ништо не изгледаше необично. Кафулето во меѓувреме се затвори и немаше луѓе. Забележавме неред во автомобилот, расфрлани торби, и веднаш сфативме што се случило.

Забележавме дека ги нема пасошите, но мислевме дека „Дотогаш не сме слушнале за кражба на пасоши, кому му треба кога не може да се фалсификува, бидејќи се биометриски“, се прашува Оливера. Тие се вратиле во продавницата и ги замолиле работниците да повикаат полиција, што го направиле веднаш.

„Го чекавме доаѓањето на полицијата повеќе од половина час. Ни ја дадоа адресата на полициската станица каде треба да дадеме изјава за тоа што се случило. Отидовме оттаму и го повикавме нашиот конзулат.

Бидејќи беше сабота, таму не можевме да направиме ништо. „Треба да почекаме до понеделник за да ги провериме податоците за децата. Имавме лични карти, така што немаше потреба не проверуваат”, вели Костиќ. Бидејќи им требаше сместување до понеделник, за да соберат документи за враќање дома, тие побараа помош на Фејсбук.

„Контактиравме со групата на Фејсбук“ Грција инфо “и тие ни помогнаа да најдеме сместување по пристојна цена во центарот на Солун. Најдовме и сигурна гаража за паркирање во близина, бидејќи бравата на автомобилот беше скршена”, ни вели Оливера.

Кога се раздени во понеделник, семејството Костиќ се упати кон конзулатот и чекаше да пристигнат проверките на податоците за да пристигнат децата, за да ги добијат патните исправи со кои ќе го продолжат патувањето.

„Патните документи чинат 43 евра по лице и потребни се две фотографии за документи. Сите тие документи од полицијата и конзулатот треба да се чуваат, бидејќи тоа е доказ дека сте останале без пасоши и услов да ви се издадат нови пасоши.

Тие само ви ја даваат адресата на која треба да отидете.
Изјавата ја пренесовме од една полициска станица до главната, која е оддалечена 20 километри, за да ставиме печат. Со таа изјава и слики отидовме во конзулатот и таму ги добив потребните документи за половина час“, се сеќава Оливера.

Непријатното искуство, како што вели, не успеа да го расипе летниот одмор, а лекцијата што ја научи на потешкиот начин, Оливера сакаше да ја сподели со сите граѓани, доколку се најдат во слична ситуација.

„Не сме многу вознемирени, ние сме возрасни, родители на три деца кои не треба да гледаат дека сме загрижени. Тоа е реалност што може да се случи во секое време на кој било начин.

Треба да останеме смирени и да го решиме проблемот чекор по чекор. Искуството не е пријатно, но не и нерешлив проблем. Со помош на интернет, навигација и банкомати, се беше скоро релативно брзо.

Ако не беше сабота, верувам дека ќе отидевме дома со патни исправи истиот ден. Беа малку збунети од нивната цена бидејќи е доста висока, особено кога „Треба да платите за пет лица од ист паричник.

Не знам како би било ако не знаеме англиски, ако нема интернет, навигација и пари на сметките. Тоа веќе би било голем проблем“, заклучува Оливера.

Previous articleОмилениот Турски актер од серијата 1001 ноќ засекогаш замина
Next articleБранот како да спласнува но бројот на упокоени загрижува