Home Live Колку дена по инфекцијата лицето е заразно – д-р Попадиќ објасни

Колку дена по инфекцијата лицето е заразно – д-р Попадиќ објасни

Познатиот имунолог д -р Душан Попадиќ објасни колку долго човек е заразен по коронарната инфекција и дали им препорачува трета доза на вакцината на луѓето.

Бидејќи во Србија беше дадена препорака оние што ја примија втората доза од вакцината по шест месеци да ја добијат третата, луѓето се во дилема..

Не поради тоа дали треба да примаат таканаречена засилувачка доза, туку дали е попаметно да се избере онаа со која веќе се вакцинирани или вакцина од друг производител.

Имунологот д -р Душан Попадиќ го претстави својот став на оваа тема во белградската Хроника.

„Ја препорачувам третата доза, секоја трета е подобра од првите две, и дали од ист производител или не, не би можел да кажам.

Постојат докази дека хетеролошката вакцинација е иста како и хомолошката, зајакнувачка имунизација.

Постојат податоци кои велат дека хетеролошки подобро, зависи од видот на вакцината, но не може да се каже дека сите ќе бидат исти бидејќи одговорот на вакцинацијата е статистичка појава и има отстапувања од овие некои медијални вредности, така што за некого подобар за друг истото лице, режимот не мора да биде подобар, затоа, во суштина, третата доза е подобра за секого отколку првите две“.

Препораките за вакцинација на деца постари од 12 години, исто така, предизвикаа различни реакции кај луѓето.
„Мојот став беше изразен преку работата на Националното тело за вакцинација, дефинитивно треба да им се дозволи на децата да бидат имунизирани.

За деца на возраст од 12 до 15 години, сигурно родителот е тој што мора да ја потпише согласноста, не сум сигурен дека е така за деца на возраст од 15 до 18 години, бидејќи иако малолетници „Имаат некои права во здравствената заштита.

Секако, препорачувам вакцинација и деца”. Д -р Попадиќ, исто така, одговори на прашањето што сеуште е предмет на конфузија, иако човештвото се бори против короната повеќе од година и пол – колку долго лице може да е заразено со Ковид-19?

„Околу десетина дена по појавата на симптомите, едно лице произведува вирусни честички кои можат да заразат други луѓе.

Previous articleПеро Камиказа: Ќе победам на 17 октомври, а на сите вас партијаши што сега ме оцрнувате ќе ви простам
Next articleСДК: Максим ќе биде независен кандидат