Home News Д-р Јанковиќ со јасна порака за оние кои примиле Синофарм и се...

Д-р Јанковиќ со јасна порака за оние кои примиле Синофарм и се постари од 50 години – третата доза да биде Фајзер

На почетокот на имунизацијата, важно беше да се прими било каква вакцина, за да се подигне на максимално ниво колективниот имунитет.

Сега, кога има многу имунизирани и се размислува за трета доза, докторите советуваат која вакцина да се одбере како бустер, особено за одредени возрасни категории..

Имунитетот кај постарите луѓе кои примале Синофарм на почетокот на вакцинацијата во Србија не е на потребното ниво и тие итно треба повторно да се вакцинираат.

Неопходно е тие да се заштитат, да циркулираат што е можно помалку додека не ја добијат таа трета доза, вели заменик -директорот на клиничкиот центар во Ниш, Радмило Јанковиќ.

„Моја препорака е оние кои примале Синофарм, особено оние постари од 50 години, да ја сменат вакцината и да примаат Фајзер“, советува Јанковиќ, пренесува Нова.рс.

Сепак, тој додава дека секоја комбинација на вакцини е безбедна. Во болницата во Крушевац, околу 70 проценти се невакцинирани и многу млади луѓе со тешка клиничка слика.

„Проблемот е што тие ги инфицираат постарите лица, оние што ја примиле вакцината на самиот почеток на процесот на имунизација кај нас“, вели Јанковиќ.

Јанковиќ гледа проблем со се почестата инфекција на децата.

„Процентот на заразени деца е околу 10 до 12 проценти, што е висока стапка и ќе се зголеми штом учениците ќе влезат во училница. Поддржувам да одат на училиште што е можно понормално, но мислам дека тоа нема перспектива на долг рок“, смета д -р Јанковиќ.

Третата доза од вакцината ќе ја добијат оние граѓани кои поминале 180 дена од примањето на втората доза.

Дополнителната или третата (засилувачка) доза на вакцината особено се препорачува за следните категории на популација: лица со оштетен имунитет – имунодефициенции и имуносупресивни состојби, приматели на трансплантација на коскена срцевина и цврсти органи,

лица на хемодијализа и лица кои живеат со примарна или секундарни имуносупресирани пациенти. 70 години, лица над 60 години кои постојано живеат во домови за стари лица и други институции за социјална заштита,

вработени во институции за здравствена заштита и социјална заштита и патници во меѓународен сообраќај – српски државјани кои често патуваат во странство, или од работа или од приватни причини.

Извор: Фактор

Previous articleНајчевска објави што напишала пред многу години за нејзиниот другар, тогаш иден, а сега денешен политичар
Next articleЗа разлика од Максим Димитриевски, Богдановиќ упати поинаква порака до СДСМ