Home News Еден од водечките британски имунолози: Луѓе, ова не е веќе она што...

Еден од водечките британски имунолози: Луѓе, ова не е веќе она што беше порано

Минатиот месец во Јужна Африка се појави новиот сој омикрон и предизвика неизвесност во медицинските кругови насекаде.

Сепак, првите сигнали од докторите во Јужна Африка беа оптимистички, а како одминува времето, нивните претпоставки се покажуваат како точни.

Омикрон веќе не е болест како таа што ја среќававме во претходните бранови на инфекција, рече водечкиот британски имунолог Сер Џон Бел.

Додека некои научници во неговата земја повикуваат на построги мерки за спречување на ширењето на новата варијанта на коронавирусот, професор од Оксфорд и еден од клучните експерти кои ја развиле вакцината AstraZeneca изјавиле дека високите стапки на смп тност се „нешто од минатото“.

Бел призна дека инфекцијата се шири многу побрзо меѓу жителите во последните неколку недели, но е многу поблага и дека хоспитализираните лица поминуваат помалку време во болница во споредба со претходните варијанти.

На помалку пациенти им е потребна силна оксигенација, а просечниот престој во болница сега е намален на три дена.

Ужа cните сцени од одделот за интензивна нега, кои ги гледавме минатата година, сега се минато, рече Сер Бел, додавајќи дека прилично напуштените улици во последните недели низ Британија покажале дека луѓето се сосема одговорни за заштита од вируси.

Некои поддржувачи на ригорозни ограничувања не се согласуваат, тврдејќи дека останува да се види како ќе се однесува вирусот кога ќе се шири меѓу постарата популација.

Меѓу нив е и Крис Хопсон, еден од раководителите на NHS, британската здравствена мрежа, кој истакнува дека оваа варијанта е многу позаразна, па се очекуваат повеќе приеми во болница, а бројот на см  p тни случаи може да се зголеми доколку не се направи нешто за да се спречи неговото ширење.

Имавме многу контакти меѓу генерациите за време на божиќните празници, така што само чекаме да го видиме понатамошниот тек на настаните во однос на бројот на хоспитализирани и сериозни случаи на омикронска инфекција, рече Хопсон, која се залага за построги мерки.

Во моментов бележиме поголем број случаи на потреба од самоизолација на персоналот и тоа ни е поголем проблем во моментов, рече тој.

Џорџ Јустис, британскиот министер за животна средина, рече дека внимателно се следи бројот на хоспитализирани, но дека сега доказите укажуваат дека стапката на инфекција е повисока, но дека стапката на тешки форми на ковид не е.

Previous articleФилипче меѓу еден куп жени, насмеани и дотерани во мини фустани, има повод да се смее (ФОТО)
Next articleПроф. Трајковски: Струга, Битола, Прилеп, Брод… Дојдоа печалбарите и веднаш зголемен број позитини