Home News Д-р Кунгуловски од Жан Митрев Клиника: Се случува нешто што не би...

Д-р Кунгуловски од Жан Митрев Клиника: Се случува нешто што не би сакал ни да го помислам

Статус на Горан Кунгуловски, шефот на лабораторијата во „Жан Митрев Клиника“, со наводи кои надлежните треба да ги испитаат:
„Што се случува со PCR лабораториите во Македонија? Ако се анализираат јавно достапните податоци од ИЈЗ и се направи анализа на PCR позитивни резултати од вкупен број на тестови во текот на најсилните бранови на пандемијата, излегува дека има силна неконзистентност и нескладност помеѓу PCR лабораториите во Македонија..
Aко ги земеме последните 9 дена кога букна омикрон сојот во Македонија ќе утврдиме дека една група на лаборатории меѓу кои и референтната ИЈЗ-Вирусологија имаат стапка на позитивни PCR тестови од ~22-35%, додека некои други лаборатории имаат стапка на позитивни PCR тестови од 0.5-3.5%.
Што можат да бидат причините за нескладност од 10-44 пати помеѓу лабораториите?

Едната група на лаборатории имаат далеку посензитивни тестови од другата група на лаборатории?
Едната група на лаборатории не зема соодветно материјал за анализа, при што се јавуваат лажно негативни резултати.

Eдна група на лаборатории тестира исклучиво симптоматски пациенти или пациенти коишто имале контакти со потврдени позитивни случаи, а додека пак другата група тестира пациенти коишто патуваат (тековно кај произволна популација PCR позитивитет треба да биде некаде меѓу 2-5%).
Се случува нешто што не би сакал ни да го помислам.

*Во анализите не се вклучени сите лаборатории што извршуваат PCR тестови. Тоа оставам на истражувачки новинари или овластени институции.
**Позитивните од Жан Митрев Струмица се пријавуваат преку Жан Митрев Клиник во МојТермин.

***Додатни анализи треба да се направат и за претходните бранови, но има слични трендови.“

Previous articleБоби Илиевски: Новак да му забрани на татко му Срџан да дава изјави и да присуствува на мечевите
Next articleГавазова ја напушти Македонија, одлета со семејството (ФОТО)