Home Live Ѓоковиќ свесно го загрoзил здравјето на млади лица, или фaлcификувaл тест- не...

Ѓоковиќ свесно го загрoзил здравјето на млади лица, или фaлcификувaл тест- не му бегаат три години: Став на Борис Дежуловиќ

Во својата колумна авторот Борис Дежуловиќ, зборува за состојбата со Новак Ѓоковиќи опфаќа повеќе аспекти од приказната. Колумната е објавена на hr.n1info.com:
-Австралискиот федерален судија Ентони Кели одржа училишна лекција за владеење на правото, менувајќи ја неразбирливата и неразумна одлука на државните власти да му забранат влез на Новак Ѓоковиќ, кој пристигна таму за да го освои својот десетти Австралија опен, 21. Грен слем, и официјално да влезе како најголемиот на сите времиња..
Во сериозна држава во која владее правото, нема парламентарни избори, како што има за австралиската извршна власт, која ја донесе својата одлука да му одбие виза на Ѓоковиќ со тоа што ги налути гласачите пред претстојните општи избори:
По двегодишна искушение на исцрпените Австралијци им недостасуваше само некоја разгалена и нева кцинирана светска икона против вак цините. Наместо јавно мислење, избори, кампањи и анкети за популарност, има само закони и параграфи за суд и право.
И Новак Ѓоковиќ – сакале вие ​​и судијата Кели или не – направи се што побара австралиската држава од него, без да прекрши ниту еден нејзин закон, регулатива и епидемиолошки мерки.

Откако јасно и недвосмислено му беше објаснето дека условите за медицинско ослободување од обврската за вакцинација во Австралија го вклучуваат и болниот ков ид-19,
Новак кон барањето за виза приложи уредно заверен сертификат од Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р. . Милан Јовановиќ Батут“, според кој пред четири недели, на 16 декември 2021 година, бил позитивен на вирусот, а потврда од истиот Институт дека ниту една недела подоцна, на 22 декември, бил негативен за ПЦР тест.здрав, подготвен за Австралија.
И тоа е поентата. Доста за судијата Кели. Од оваа страна на земјината топка тие беа импресионирани од интегритетот на почесниот судија и австралиското владеење на правото.

„Би сакал да му се заблагодарам на австралискиот правен систем и на судијата Кели, кој го постапи случајот прилично неутрално“, рече братот на Новак на прес-конференција, а татко му Срѓан го изрази своето восхитување, додавајќи дека судијата бил фантастичен, ги почитувал фактите и Единствената одлука што можеше да се донесе.
„Господин Ентони Кели на тој начин стана српски национален херој преку ноќ – буквално преку ноќ, бидејќи судењето на Новак траеше од полноќ до утро по српско време.

Честа е чест, а моќта е моќ, желбата е желба, а судот е судот, и се е според законот: има параграфи, па фатете го, нека биде и за ѓаволот и Ѓоковиќ. Среќата што и нашите судии се такви, величествено независни и од извршната власт и од јавното мислење, па да грабаат за параграфи, се и само по закон.
Каде е среќата? Ако нема среќа во Србија, ја има во овој текст, па за среќа да замислиме дека Србија е правна држава како Австралија и дека фантастичниот судија Ентони Кели наместо Федералниот суд во Мелбурн работи во Првиот основен суд Белград.
Така што потврдата на Ѓоковиќ за позитивен тест за кор она вирус од 16 декември не стигнала до неговото биро со барањето за австралиска влезна виза, туку со полициската кривична пријава и обвинението на Јавното обвинителство против г-дин Новак Ѓоковиќ а) по чл. 248 од Кривичниот законик кривично дело против здравјето на луѓето. Или б) според член 355 од Кривичниот законик за кривични дела против правниот сообраќај, без разлика.
„Судијата беше фантастичен, ги почитуваше фактите“? Еве неколку факти кои треба да се почитуваат.

На Ѓоковиќ во четврток на 16 декември во 20 часот и 19 минути Институтот за јавно здравје му издаде потврда за позитивен ПЦР тест, а српскиот тенисер се појави наредниот ден петок – петок знаејќи дека е заразен – во неговиот тениски центар во Дорќол, се сретна со десетици момчиња и девојчиња, учесници на детскиот Мастерс турнир што се одржа таму, се дружеа и се фотографираа со децата, како и споделувајќи трофеи и награди. А потоа во саботата одржа фотосесија со новинарите на францускиот L’Equipe, кои пристигнаа во Белград за да му ја врачат наградата за најдобар спортист за изминатата година.
Или Новак Ѓоковиќ, знаејќи дека е позитивен на коро навирус – наместо дома во самоизолација, како десетици илјади негови помалку познати сонародници – учествуваше во неколку социјални настани, свесно загрозувајќи го здравјето и животите на другите учесници и нивните семејства, или едноставно е фалс ификувана потврдата од белградскиот институт за јавно здравје за барањето на Ѓоковиќ за австралиска виза.

Трето едноставно нема. Вчера цел ден барав и не ја најдов. Да не бидам мрзлив, јас тогаш посегнав до Кривичниот законик на Република Србија и грабнав: став 248 јасно и недвосмислено вели дека „секој што не постапува во согласност со прописите, одлуките или наредбите со кои се определуваат мерки за сузбивање или спречување , ќе се казни со парична казна или со затвор до три години“, додека во ставот 355 јасно и недвосмислено стои дека се набавува на употреба, за што се казнува затвор до три години“.

Единствената преостаната трета можност би можела да биде, на пример, Новак Ѓоковиќ да добил потврда за позитивен тест од Институтот за јавно здравје два-три дена доцнење, но да не се шегуваме, бидејќи судијата Ентони Кели е познат по тоа што е многу чувствителен.

Дури и да верувавме во фантастичната можност српскиот бог Новак Ѓоковиќ да не бил информиран дека е заразен со коронавирус цели два дена, некој од правниот тим на Ѓоковиќ тоа веројатно ќе го кажеше јавно до денес. Особено откако цел свет веќе 22 дена зборува за кваката на Ѓоковиќ – дали тој намерно ја раширил заразата или фал сифи куван јавен документ?

На крајот на краиштата, тоа би го објаснил братот или таткото на Ѓоковиќ, кои имале одлична можност да го сторат тоа на истата прес-конференција на која се восхитувале на честа и чесноста на судијата Кели до бескрајност.

А кој на новинарско прашање за однесувањето на Новак по 16 декември, нагло стана од масата и ја прекина конференцијата и наместо да одговорат прегрнати, пееја – „Една земја, еден тим, горд сум на сите, доаѓам од Србија никогаш не заминувам“.

Како можете да стигнете од некаде и никогаш да не заминете? Тоа ти го кажувам. Квака 22. Србија.

Или Новак Ѓоковиќ свесно го загрозил здравјето и животот на другите или добил фалсификувана потврда за позитивен резултат од тестот. Во двата случаи ка зната е, како што видовме, иста, па Ѓоковиќ не му ги нат три години за тв ор.

Или барем, како што досега разбравте, немаше да му ги нат ако Србија беше правна држава како Австралија, и дека чесниот господин Ентони Кели, за среќа, е судија на белградскиот прв основен Суд.

Што е – да речеме – сепак подобро отколку белграѓанецот Ентони Кели да биде суд ија во федералниот су д во Австралија, каде што може да се соочи со доживотна казна зат вор за намерно ширење на коронавирусот.

Затоа, кога веќе си играме со идејата за среќа, да се обидеме да ја замислиме фантастичната можност Србија да е правна држава како Австралија, за да ја суди својата најголема ѕвезда на сите времиња без разлика на нејзиниот статус и хистерично јавно мислење.

Оти ​​темпераментот е темперамент, а судот е судот, и се е според законот: има параграфи, па фатете го, нека биде исто и за ѓав олот и Ѓоковиќ и сите оние помалку познати граѓани на Србија кои беа осудени од српскиот су д токму за истото, а кои по којзнае кој пат, наместо во Австралија, завршија во посебно одделение на КПУ Панчево во Вршац.

Ако ви треба помош за замислување, ќе ве потсетам, на пример, на 38-годишниот С.З од Ниш, првиот Србин осу ден за прекршување на задолжителната само изолација, кој беше осуден од Основниот суд Димитровград на 19 март минатата година.

Тие максимални три години зат вор. Или, ако ви е полесно да замислите, во случајот со момчето кое Апелациониот суд во Белград го осуди на три години и десет месеци пред четири недели – токму во тие денови кога Ѓоковиќ доби позитивен серт ификат за ПЦР тест – за фалси фикување ПЦР тестови.

Доколку се уште немате таква идеја, не грижете се, не е до вашата фантазија, туку до Србија. Земја од која можеби доаѓате, но никогаш не ја напуштате“, се вели во колумната на Дежуловиќ. 

Previous articleДанела му одговори на мандатарот Ковачевски: Дегутантно е ова префрлање на одговорност
Next articleКалиопи се збогува со драга личност: Момчето со златно срце сега ги отвора рајските порти