Home News Доцна во ноќта се огласи Новак Ѓоковиќ – објасни што се случувало...

Доцна во ноќта се огласи Новак Ѓоковиќ – објасни што се случувало од 14 до 18 декември

Рано утринава, на својата официјална страна на социјалните мрежи се огласи Новак Ѓоковиќ и објасни што се случивало од 14 до 18 декември.
ИЗЈАВА НА НОВАК ЃОКОВИЌ – 12 јануари 2022 година

-Сакам да се осврнам на континуираните дезинформации за моите активности и присуство на настани во декември, пред мојот позитивен резултат на PCR COVID тестот.
Ова е дезинформација што треба да се коригира, особено во интерес на ублажување на пошироката загриженост во заедницата за моето присуство во Австралија и за решавање на прашања кои се многу повредливи и загрижувачки за моето семејство.
Сакам да истакнам дека многу се трудев да ја осигурам безбедноста на сите и да ги почитувам обврските за тестирање.

Присуствував на кошаркарски натпревар во Белград на 14 декември, по што беше пријавено дека голем број луѓе биле позитивни на КОВИД 19. И покрај тоа што немав симптоми на КОВИД, на 16 декември направив брз антигенски тест, кој беше негативен и во изобилство на претпазливост, исто така направив официјален и одобрен PCR тест истиот ден.
Следниот ден присуствував на тениски настан во Белград за да им доделам награди на децата и направив брз антигенски тест пред да одам на настанот, а беше негативен. Бев асимптоматски и се чувствував добро, а известувањето за позитивен резултат на PCR тестот не го добив дури и после тој настан.
Следниот ден, на 18 декември бев во мојот тениски центар во Белград за да ја исполнам долгогодишната обврска за интервјуа и фотосесија на L’Equipe. Ги откажав сите други настани освен интервјуто за L’Equipe.

Се чувствував должен да продолжам и да го спроведам интервјуто за L’Equipe бидејќи не сакав да го изневерам новинарот, но се погрижив социјално да се дистанцирам и да носам маска, освен кога се фотографирав.
По интервјуто отидов дома, за да се изолирам за потребниот период, но кога ќе размислам, ова беше грешка во проценката и прифаќам дека требаше да го презакажам ова интервју.

Во врска со прашањето за мојот документ за патување, ова беше поднесено од мојот тим за поддршка во мое име – како што им кажав на службениците за имиграција при моето пристигнување – и мојот агент искрено се извинува за административната грешка при штиклирање на погрешното поле за моето претходно патување пред да дојдам во Австралија.
Ова беше човечка грешка и секако не намерна. Живееме во предизвикувачки времиња во глобална пандемија и понекогаш овие грешки може да се случат. Денес, мојот тим обезбеди дополнителни информации до австралиската влада за да се разјасни оваа работа.
Иако сметав дека е важно да се осврнам и да ги разјаснам дезинформациите, нема да давам дополнителни коментари од најголема почит кон австралиската влада и нивните власти и тековниот процес.

Секогаш е чест и привилегија да се игра на Австралија Опен. Австралија опен е многу сакан од играчите, навивачите и заедницата, не само во Викторија и Австралија, туку и низ целиот свет.
Јас само сакам да имам можност да се натпреварувам против најдобрите играчи во светот и да настапам пред една од најдобрите публики во светот, напиша Новак Ѓоковиќ на својата страна на социјалните мрежи.

Previous articleЕмина Јаховиќ во бoлница во Авcтрија плaќа 300 евра од ноќ, а во иcто време, нејзиниот бивши маж објави дека ќе се жени
Next articleДанела бара помош од Владата: Поради тешката економска криза, итно да им се помогне на општините