Home Live Очевидец раскажа што точно се случило во Грција: Детето го понесе струја...

Очевидец раскажа што точно се случило во Грција: Детето го понесе струја со душекот, а дедото се упокои најверојатно од грижа

Српските медиуми ја пренесоа веста за упокојувањето на дедодто, кој мислел дека го загубил својот внук во Егејското море во Грција.

Во групата „Live from Greece“, очевидец на настанот сведочи дека туристите не биле од Србија, туку биле Бугари! Како и да е, тој опиша што точно се случило:

„Дедото и момчето кои испливаа со душекот не се Срби, како што објавија нашите медиуми, туку Бугари. Во продолжение прочитајте што точно се случило и само да напоменам дека слични случаи со деца се случуваат секое лето.

„Попладневното капење на дедо и неговиот внук во Скала Абдирон, Ксанти, се претвори во тра гедија. Седумдесет и едногодишен маж со бугарско потекло бил во областа Авдир со својот шестгодишен внук и родителите на детето, бидејќи таму изнајмуваа куќа за лето

Овој 71-годишник вчера решил да го однесе својот внук околу 18 часот и 30 минути на попладневно капење на Скала Авдир, плажа која се наоѓа во непосредна близина.

Шестгодишното момче решило со себе да земе душек на плажа во облик на крофна и влегло во морето под надзор на својот дедо.

Треба да се напомене дека на лице место немало спасител, кој ја завршил смената во 18:00 часот, како што се прави на сите плажи во околината.

Во еден момент дедото го изгубил од вид внукот и за тоа време заедно со душекот бил однесен од морските струи и ветер и за кратко време го однеле дури 15 километри од брег.

Некои туристи се обиделе да допливаат до момчето, но тоа било невозможно бидејќи било премногу далеку.

На крајот двајца туристи со кану стигнале до момчето. Момчето липало на душекот. Се наоѓаше на само 16 километри од брегот на Тасос!

Дедото на шестгодишникот бил пронајден на неколку метри од брегот, во морето, а штом бил забележан, капачите го извлекле од морето:

„Го ставивме на даска за сурфање, го извадивме од морето и го реанимирале половина час.

Кога видов дека има конци околу срцето, сфатив дека има операција на отворено срце и дека човекот најверојатно се упокоил од гушење – срцев удар“, забележува тој.

Најверојатно се случило дедото, кој бил на неколку метри од морето, почнал да плива кога сфатил дека струјата му го однела внучето, му откажало срцето, можеби од притисок, можеби од пан ика, па старецот паднал на неколку метри од брегот, во водата.

Пристанишната полиција пристигнала на местото на настанот за 20 минути од моментот кога се јавиле случајни минувачи, додека брзата помош пристигнала по 58 минути од Ксанти.

Се повикуваат родителите да обрнат повеќе внимание на своите деца кога се во море, особено кога имаат морски душеци.

Имено, слична појава се случила и минатата година на истото место, кога две девојчиња биле однесени со душек.

Воедно, се нагласува дека оние кои се обидуваат да спасат деца, а немаат соодветна опрема, каква што имаат спасувачите, не водат сметка за опасноста во која се наоѓаат, бидејќи лесно можат да се удават“.

Previous articleCањa Cани Гpоздановска се „оптегна“ на лeжалка – пpaзник за oчи (ФОТО)
Next articleТрифун Костовски: Влакно не му фали на Љубчо, а јас парите ги заработив надвор и ги донесов во Македонија