Home Live Жана раскажа како е да се работи на Аљаска со риба, колку...

Жана раскажа како е да се работи на Аљаска со риба, колку се заpаботува и како да се стигне до таму

Србинката Жана Димитријевиќ, раскажа како е да се рабити на Алјаска, каде основната работа е преработката на риба, која се транспортира низ целиот свет.

-Алјаска е дива, нескротлива, магична и единствена! Земја во која гледате орки од пристаништето, каде што храните лосос на морските лавови, каде што мечките минуваат покрај вас…

Колку е тешко да се работи на Алјаска? Тешко е колку што вие самите ќе си отежните! Психата е најважна, не размислувај за децата, за куќата, дали се е во ред таму, не ни размислувај за работата што ја работиш, исклучи се од сè!

Ако можете да го направите тоа, сте победиле! Ако не можете, можете да бидете физички најподготвени, но по два дена започнуваат кризи кои знаат да бидат гадни.

Самата работа е напорна, секоја, од најбанална до најисцрпувачка. Работиш на нозе до 18 часа, смрзнатини, болки во кичмата и зглобовите, студ, влажност, утроба, смрдеа, надзорници кои понекогаш се како робовладетели…

Бројот на часови зависи од сезоната и уловот. Тоа е биолошки фактор и не може да се влијае. Минималната саатница во Алјаска е 15,80 долари.

Тоа значи дека за еден час можете да ја тазаработите дневница од Србија или дека за два месеци можете да заработите овде и да однесете дома во готово, со што ќе заштедите годишна плата во Србија.

Работам за ОБИ на островот Кодијак. Јас сум КК, правам контрола на квалитетот на рибата. Работата е многу интересна, јас сум како надзорник, не влегувам во фабрика, ме тепа ветер, дожд или сонце, но работам одговорна работа и гледам секакви чуда на океанот.

Останувам 4 месеци, работејќи летна сезона на лосос. Можете да аплицирате за работа преку агенција во Србија наречена Work Abroad.

Кодијак е населен остров, магичен и незамислив. Слободното време можете да го поминете на океанските плажи, во шуми, паркови, планини или во барови и шопинг.

Цените се пониски од Србија, храна, гардероба, а да не зборуваме за технологија. Сместувањето и храната ги обезбедува компанијата во која работите.

Тоа се прави легално, се одбиваат сите такси или даноци, здравствено осигурување и имаш работна кариера.

Данокот што се одбива како федерален данок, слично како ДДВ во Србија, Америка ви го враќа затоа што сте странски државјани. Значи Алјаска е авантура, чудо!!!!

Целата болка поминува за неколку дена, а во твоето срце останува лисицата што не можеше да ја избркаш од собата, елените што ти јадат од рацете, морските лавови што ги храниш рибите како домашни миленици, орли, мечки, орки. што ти пливаат пред очи….

Се чувствувам привилегирано што сум дел од оваа дива и нескротлива Алјаска! Се надевам дека барем малку ви помогнав.

Ги молам луѓето, душегризници, да не коментираат како здравјето што ќе го изгубиш,не се исплати, сигурно е дека ќе се исплати.

Но, издржувам три деца, ова не ми беше опција, туку неопходност.

За условите за работа напишав скоро се. Србија припаѓа на земји од третиот свет на кои Америка сака да им помогне со тоа што ни дозволува да дојдеме на привремена работа.

Америка испраќа петиција до агенцијата Work Abroad и бара толку многу луѓе. Аплицираш преку агенцијата Work Abroad, тие го прават изборот, па саемот за работа кај работодавачот и на крајот Амбасадата.

Речиси нема отфрлања за било која H2B виза. На визата веќе стои името на фирмата во која ќе работите

Жана доби прашање, дали е вистина дека може да се појави бубрежна болест?

Работите по 8 часа, нозете ви се влажни. Кондензација… Секако дека може да настинете или да добиете уринарна инфекција само од студените и влажните стапала.

Тоа може да се реши со лекови за само неколку дена, нема потреба од боледување. Во рибите нема бактерии кои можат да му наштетат на луѓето. Има луѓе кои се алергични на еден вид лосос, розовиот лосос. Алергијата се манифестира со криза на црвенило на очите и солзи.

Ова е одговор на прашањето дали постои ризик од бубрежна болест поради ризикот од бактерии кои се наоѓаат во рибите.

Во фабриката не консумираме суши, рибата ја обработуваме со неколку заштитни ракавици, маски… Единствена опасност од рибите во фабриката е алергија на типот Пинк лосос, напиша Жана Димитријевиќ во групата Live from Greece.

Previous articleЛидија Вукичевиќ ја опpавдува новата избраничка на синот Андреј, еве како им покажа на сите (ФОТО)
Next articleНина „министeрката“ згpме од Миконоc – не сте ја виделе во вакво издание (ФОТО)