Home News Васко Белески: Некои бараат Македонија да биде Швајцарија на Балканите, но ајде...

Васко Белески: Некои бараат Македонија да биде Швајцарија на Балканите, но ајде да ви објаснам како е во Швајцарија

Статус на Ванчо Белески: „Некој си Асани ( Албанец) бара (кон)федерализација на Македонија по примерот на Швајцарија: Албанците во Македонија продолжуваат да бидат дискриминирани иако се, всушност, “мнозинство” пишува тој. Но реалноста е друга:

-Министер за надворешни работи – Албанец

-Министер за ела лебу да те јадам Артан Груби – Албанец

-Заменик на премиерот за економски прашања- Албанец. Министер за Економија – Албанец, Министер за Финансии – Албанец

-Министер за информатичко општество – Албанец, Министер за обрзование и наука – Албанец, Министер за жиботна средина – Албанец, Министер за здравство – Албанец

Значи од 16 Министерства дури на 9 ( девет) се Албанци што произлегува дека од 25% ( доколку гласале сите гласачи ид 25% Албанци во Македонија) тие партипицираат дури со 60% или 220% повеќе од тоа што би било природно (25%) што е и договорено со таканаречениот Рамковен Договор.

Но ајде малце да се вратиме на насловот на Асани, Македонија да била како Швајцарија.

Пред да почнеме редно е драги мои да знаете како е организирана Швјцарија.

Во Швајцарија има 4 Службени јазици и како е тоа во пракса: Кога ти треба документ а ти на пример живееш во подрачје каде се зборува француски, а ти зборуваш германски истиот ќе го добиеш на германски и тоа е точно. (Така е и во МК)

Но она што дотичниот Асани не го кажува или пак не го разбрал е дека во Швајцарија живеат Швајцарци и странци кои имаат статус на живеење со статус на Виза за престој.

Значи оние кои зборуваат француски и живеат во тн. француски дел се декларираат како горди Швајцарци и го веат Швајцарското знаме.

Исто и тие кои зборуваат италиански и живеат во тн. италиански дел се декларираат како горди Швајцарци и го веат Швајцарското знаме, оние кои зборуваат германски и живеат во тн. германски дел како што се Цирих, Берн, Базел , Луцерн се декларираат како горди Швајцарци и го веат Швајцарското знаме.

Никој од сите овие наведени не се декларира:

А. Како французин бидејќи го зборува фарнцускиот јазик

Б. Италианец бидејќи му е италианскиот мајчин јазик

В. Германец бидејќи му е мајчин јазик германскиот јазик.

Одтука правењето на некаква си паралела на Македонија и Швајцарија не само што е неиздржлива туку и смешна.
Но сепак ајде да му одговорам на Асани:

Ако сакаш ти и твоите околу тебе Асани Македонија да биде конфедерација како Швајцарија, тогаш уште денес да ги симнете Албанските знамиња кои се веат во западна Македонија, уште дебес да почните да се декларирате како Македонци на кои мајчин јазик им е Албснски.

На фудбалските натпревари Македонија со Албанија да навивате за Македонија.

Да ги мотивирате вашите сограѓани од Арачиново да почнат да плаќаат сметки за струја како и сите други граѓани на Македонија, да се дистанцирате од Албанците кои земаат плата а не одат на работа, да ги критизирате Албанците од Тетово и Гостивар кои во своите продавници не издаваат фискални сметки, и што е нјважно Асани да сватите дека сите ние живееме заедно под Македонското небо и треба заеднички да ја градиме чуваме и штитиме Македонската нација, но вие

Асани како и вашите тн. политичари не сте искрени, вое Асани имате црни мисли кои немаат ни П. од некакви си права на Албанците.

И на крајот на краиштата не се демонстрираат права на малцинство со кодошење и шпиунирање и со негирање на Македонскиот јазик и неговиот мнозински народ.

Направете го ова што ви го предложив Асани па ајде да седнеме на Маса и да ја правиме Македонија како Швајцарија!“

Previous articleОва е згодната идна снаа на Драгана Мирковиќ, еве како уживаат со нејзиниот син Марко
Next articleПред малку се огласи Димса Арсовски и одговори кога, како и зошто бил во Монте Карло