Home Live Слободан: Бев во болница во Шведска – леле, леле, ми доаѓа медицинска...

Слободан: Бев во болница во Шведска – леле, леле, ми доаѓа медицинска сестра и ме прашува овие прашања

Во 2020 година за здравство се потрошени 11,5 отсто од БДП. Според податоците на Евростат, Шведска има дури 5.041 евра по глава на жител годишно, кога станува збор за здравството.

Сепак, иако Шведска обезбедува солидна услуга за своите граѓани, дури и толку големи распределби за здравствена заштита (во апсолутна смисла само Данска и Луксембург издвојуваат повеќе во ЕУ/ЕЕА) не гарантираат универзално задоволство на населението и континуирана врвна грижа, пишува „Индекс.хр“.

Во март годинава, на пример, дури 180.000 шведски граѓани чекаа операции. Дополнително, речиси 10 отсто од шведското население воопшто не ги користи услугите на јавниот здравствен систем, иако продолжуваат да го финансираат од своите даноци, бидејќи склучиле приватни полиси за осигурување.

Исто така, анкетата на „Svenska Dagbladet“ од 2020 година покажа дека 70 отсто од граѓаните веруваат дека националната влада треба поактивно да се вклучи во здравствениот систем.

Овие податоци укажуваат дека со пари може да се постигне многу, но со добра организација, стратегија, дигитализација и визија, веројатно многу повеќе.

„Шведска има голем, богат, слаб и релативно ефикасен здравствен систем. Шведска сака да биде социјална држава и, соодветно на тоа, тие инвестираат огромни ресурси во здравствената заштита и социјалната заштита.

Од друга страна, шведските граѓани знаат колку од нивните даноците што ги доделуваат на здравствениот систем, па од него очекуваат многу“,

вели за „Индекс“ д-р. Горан Мијаљица, специјалист по психијатрија и раководител на Поликлиниката за кризни и трауматски состојби, Поликлиниката за бегалци и поликлиниката за деца бегалци во регионот Вестра Готаланд.

Колку здравствената заштита во скандинавските земји како Шведска е сосема поинаква од онаа во нашата земја и регионот најдобро покажува искуството на Хрватот, Слободан Муфиќ, кој извесно време помина во шведска болница.

Неговото искуство, како и коментарите на доктор кој живее и работи во Шведска, во целост ги пренесува од порталот „Индекс.хр“.

„Малку пред пладне, медицинска сестра влегува во мојата соба за пациенти во локална болница во Шведска. Таа има пенкало и бележник во раката и ме прашува: „Што сакаш за ручек?“

Низ прозорецот можете да ја видите блиската шума, WiFi сигналот е одличен, а при рака го имам далечинскиот управувач за болничкиот телевизор.

Собата е само моја, нема други кревети. Во пространата бања над мијалникот ме чекаат четка и паста за заби, две крпи и додатоци за бричење. И доволно тоалетна хартија. Ништо од тоа не донесов од дома.

Да немам цевка за кислород во носот, би рекол дека сум во хотел. И сега уште ме прашуваат што сакам да јадам за ручек, како да сум во ресторан. „Па, не знам… Дај ми го истото како и другите пациенти. Што се нуди сепак? Збунето одговарам.

„Имаме свински стек или печен ослиќ, но можеме да подготвиме и нешто друго, се разбира поедноставно“, ќе каже медицинската сестра, чиј изглед и име на чинијата покажуваат дека не е родена Швеѓанка.

Се одлучив за осличот и помислив дека завршивме со нарачката кога сестрата ме праша: „Во текот на попладневните часови ќе ти донесам овошје.

Што би сакал?“. „Може ли да имам грозје? Брзо ги прифатив високите стандарди. „За жал, немаме грозје. Но, јас ќе ви исчистам две мандарини“, рече медицинската сестра, запишувајќи ги моите желби и бројот на собата“, гласи искуството на овој човек.

Вака изгледа нормалната и достапна болничка нега во град со големина на Пула (во Хрватска) и во земја која годишно инвестира 13 милијарди евра во јавното здравство и социјалната заштита. Шведскиот здравствен систем има огромни ресурси во секој поглед.

Previous articleСе разубави откако се омажи, водителката Јана со саканиот на меден месец во оваа прекрасна земја (ФОТО)
Next articleНикој не очекуваше вакво нешто – Сања Брза кујна го престави новиот готвач, замената на Марк, но му стави вреќа на глава