Home Live Teодор се вратил од CAД да cлужи војcка во родената земја: Ме...

Teодор се вратил од CAД да cлужи војcка во родената земја: Ме испратија со paкија како што е традицијата

Теодор дошол од САД да служи војска во Србија. Сите му викале дека е л уд, а тој се гордеел со одлуката и на сите им велел: „И татко ми беше во Косово“.

Моето семејство целосно ме поддржува, бидејќи тоа е моја одлука, вели тој. Теодор Тео Софранин е роден пред 20 години во Нови Сад, но на една година со родителите се преселил во САД, каде што пораснал, а оваа година решил да се врати во Србија и да и се оддолжи на својата татковина.

Тој доброволно се пријавил за воен рок, а за „Telegaf.rs“ раскажал како се решил на овој чекор.

Теодор вели дека неговото семејство и најблиските го поддржуваат, додека други мислат дека е л уд што ја донел оваа одлука.

– Сите што им кажав дека доброволно ќе одам да отслужам воен рок во Србија, ми кажаа дека сум л уд. Моето семејство целосно ме поддржува, бидејќи тоа е моја одлука и се зависи од мене – ја започнува приказната младиот Тео.

Вели дека е многу горд на Србија, и дека сакал да ја продолжи семејната традиција и да служи во српската војска. Неговиот татко се борел на Косово и ја бранел нивната земја.

– Татко ми беше во Косово во 1998 и 1999 година, и двајцата дедовци служеа во ЈНА и така натаму, сите служеа во нашата армија – ја продолжува својата приказна Теодор, додавајќи дека смета дека воениот рок треба да се врати на матичната земја.

Тој смета дека армијата е важна и дека оваа култура треба да му се врати на нашиот народ.

– Луѓето треба да си ја сакаат државата и да ја бранат, доаѓам од Америка да го бранам нашето, мислам дека тоа може да го направи и некој што живее таму – вели соговорникот.

Она што го заслужува секој вистински српски војник е секако традиционалното испраќање во војска, бабата и дедото на Теодоро ја почитувале оваа традиција и го испратиле со радост и неизбежната домашна ракија.

– Баба ми и дедо ми се простија пред да заминам, на наш стар начин, моите горди другари дојдоа да ме испраќаат на наш српски начин со ракија – вели во еден здив храбриот Тео.

Теодор вели дека верува дека во српската војска ќе научи секакви работи и дека ќе стане физички и психички посилен, дека ќе научи како да реагира во тешки ситуации и дека ќе научи нешто повеќе за нивната култура и традиција.

-Дојдов со девојката од Америка, ја запознав во средно училиште, заедно сме три години. Таа по потекло е Италијанка од Њујорк и ова и е трет пат во Србија и се вљуби во нашата земја, нашата култура, нашата природа и нашата музика.

Ги сака Нови Сад и Белград, вели дека тие се најубавите градови што ги видела, а и самата вели дека се чувствува како да е во својата татковина – вели Теодор и додава дека ќе биде во Србија додека да го заврши доброволното

отслужување на воениот рок од 6 месеци, вели дека тука ги запознала своите другарки и дека одлично се вклопува со нив, дури и ако не разбира многу српски.

Previous articleБарбара Бобак проговори за Дарко и неговата нова девојка: Немам за што да патам повеќе
Next articleЌерката на Жељко Јоксимовиќ по долги години успеа да го смири со брат му со кој беа скарани- еве како ѝ успеа на Мина