Home Live Неделко: Три месеци никој не ми влегол дома, желен сум некој да...

Неделко: Три месеци никој не ми влегол дома, желен сум некој да ми стапне на прагот

Изминативе години во Топличката околија во јужна Србија „згаснаа“ десетина села кои некогаш одамна беа населени, но во последните години, тие домаќинства се напуштени, поради преселбата во главниот град. Во мнозинството, на падините на планините Копаоник и Радан, останаа само стари домаќинства.
Но, во изминативе неколку години во општините од Топличката област се пријавиле 1.126 граѓани од Косово.

Најголем број регистрирани лица има на територијата на Куршумлија (713), од кои 119 се со живеалиште, а 594 се со викендица, нешто помал број има во Прокупље, каде се регистрирани вкупно 700 од нив, со 150 со живеалиште и 550 викендица.
Нема информации дали граѓаните од Косово купуваат недвижен имот на територијата на округот Топлица, додека од Бегалскиот фонд во Прокупље нема информации дека во последните години некој се регистрирал кај нив како бегалец од Косово.

Кои се луѓето кои ги населуваат бањските села и градови, додека голем број млади секоја година се иселуваат од овие средини, засега се знае малку.
Мал број мештани во оваа околина се желни за посета, па деновиве, екипата на Црвениот крст ги посети и им врачи пакети за помош.

Фото: Принтскрин видео, Ртс.рс

Шеесет и тригодишниот Недељко Бојовиќ, единствениот жител на куршумлиското село, Велики Трн, кое се наоѓа на административната линија со Космет, живее со социјална помош од 9.000 динари.
Од тие пари некако преживува, како што вели во оваа пустелија, каде нема каде да ги потроши. Потешко му е бидејќи е осамен и тоа што со денови нема кој да го помине неговиот праг.

„Три месеци никој не ми влегол дома. Сакам да разговарам со луѓе. Сам сум, осамен, тешко ми е, но што да правам. Понекогаш дури и зборувам сам со себе.
Гледам по овие две кози што ги имам и две јариња, разговарам со нив и тоа е“, вели Недељко Бојовиќ од село Велики Трн.

Фото: Принтскрин видео, Ртс.рс

Ништо подобра не е сликата и во другите околни села каде пред половина век живееле неколку илјади жители.
Во 10 села од поранешната општина Добри Дол има околу стотина домаќинства. Најголем дел од нив живеат од социјална помош.

Мештаните велат дека проблемите поради кои си заминале се присутни и денеска.
„Немаме пат, многу е тешко. Луѓето заминаа, во селото останаа само 5-6 куќи“, вели Радован Јелиќ од село Добри Дол и Нада Башовиќ.

Фото: Принтскрин видео, Ртс.рс

До првата продавница има 30 километри, а намерни патници речиси и да нема, па ретките посети на хуманитарните организации ги радуваат нивните срца.
„Мислам дека оваа помош е вредна, како и самата помош, но мислам дека нашата турнеја вреди и за овие луѓе за да не се чувствуваат запоставени и заборавени“, смета Радосава Миќовиќ, секретар на Црвениот крст, Куршумли.

Овие привремени „чувари на огништето“, како што самите се нарекуваат, се бо рат против неволјите и посакуваат враќање на живите на овие простори,
свесни дека со нивното заминување засекогаш ќе се изгаснат светлата во селата кои родиле познати личности меѓу многубројните семејства.

Фото: Принтскрин видео, Ртс.рс
Previous articleСпенџарска во оригинално издание, откриен стомак и рамења, весели бои- еве зошто водителката привлече најмногу внимание (ФОТО)
Next articleЗошто Британците не ја поднесуваат Меган, поради овие нешта ја сметаат за најголем лицемер на светот