Home Live Никола: Сведочам дека манастирот свети Саринац му помогна на едно семејство да...

Никола: Сведочам дека манастирот свети Саринац му помогна на едно семејство да ја спасат „отидената“ ќерка

На самиот раб на атар на селата Велика Пчелица и Ратковиќ, на мало плато над устието на Сариначкиот поток покрај Дуленска река, се наоѓа возобновениот Свето Вознесение манастир – Саринац.
Во последниве години, манастирот стана место за собирање на многу верници од целиот свет. Најмногу верници во Шаринац доаѓаат од Крагуевац, Рековац и Дулен.

Сите веруваат во исцелението со прибегнување кон Света Сара со своите невини, со чии молитви добиваат утеха и многукратна радост од Господа, за што сведочат заветните дарови прикачени на нејзините свети мошти.

Потеклото на самиот манастир е поврзано со фолклорот со ликовите на трите сестри – Света Сара, Ралетина и Дена.
По упокојувањто на нивниот татко во битката за Косово, кон крајот на 14 век, делејќи го наследеното богатство и имот, Светите сестри изградиле три манастири:

Шаринац, Ралетинац и Денковац, кои до ден денес гордо ги носат имињата на нивните основачи. Со доаѓањето на Турците на овие простори, светилиштата, кои ја делеле судбината на својот народ, биле уништени и напуштени.
За разлика од сестрите на Света Сара, Света Ралетина и Дена, кои како ктитори биле погре бани во самите храмови што ги изградиле, Света Сара била калуѓерка, таа била погре бана на манастирските гро бишта.
Искусниот Никола од Крагуевац за медиумите изјави дека за кратко време слушнал секакви приказни од мештаните. Тој во еден здив го раскажа најнезаборавниот настан од неговиот живот.

Никола вели дека човечките црти на манастирските гро бишта исчезнале низ вековите.
Ноќе, со засветување на столб од светлина од гро бот на Света Сара, Господ го одбележал почивалиштето на својата сакана.

– Нејзиниот скелет е целосно зачуван, моштите се во боја на восок, а од нив се шири специфичен мирис. За време на празници и литургии, мирисот се чувствува поинтензивно отколку во обичните денови.
Мирисот е најизразен за време на Спасовдан, кога се празнува манастирот – вели Никола.

Тој опишува дека на моштите на Света Сара има две сребрени чинии наречени заветни подароци набавени од Грција, за две семејства, во знак на благодарност што Света Сара се застапува кај Господ за нивните молитви.
На едната плочка има венец и зборува за љубовните проблеми на брачен пар кој не можел да се венча иако имало љубов. Откако пристигнала во манастирот, Сара ги слушнала нивните барања и желби и се застапувала пред Господа.

Денес тој пар е во брак и има деца. На втората плоча има врежана куќа и сведочи за семејство кое имало станбен проблем. Тоа семејство со месеци ја молело Света Сара да го реши тој проблем, што на крајот се случило. Во знак на благодарност таа плоча ја закачиле на црквата.
Последната приказна доаѓа од Крагуевац, каде едно семејство имало страшен проблем со својата ќерка.

– Нивното дете ја напуштило куќата, а лоши настани се наѕирале над нивната куќа. Тие беа упорни и постојано го посетувале манастирот, доаѓале на секоја литургија, барајќи помош од Сара. По одредено време чудото се случило.
Нивната ќерка не се вратила на вистинскиот пат, туку одеднаш се вработила во странство – вели Никола, истакнувајќи дека овој последен настан ретко се случува, особено на нас обичните см ртници.

Со благослов на Бога и Света Сара, манастирот постојано се гради и развива. Така се засади ново лозје, а се основа и манастирски пчеларник.
Семејството на манастирот со својата проповед и гостопримство се труди на сите да сведочи за Воскреснатиот Господ Исус Христос и во денешните тешки времиња.

Previous articleЧичко Милун направил изум во кој може да се направи 350 кг зелка, може да нахрани над 1000 луѓе
Next articleСлавјанка Петровска со нов имиџ- скинати фармерки, во вакво издание не сме ја виделе досега (ФОТО)