Home Live Нора Шаќири откако не е веќе директорка на Театар комедија, најде нова...

Нора Шаќири откако не е веќе директорка на Театар комедија, најде нова работа: Првпат во своите 40 години излегов од својата рамка и УСПЕАВ

Во ноември минатата година, Сакам да кажам објави дека министерката за култура, Ирена Стефоска ја разреши в. д. директорката на Театар Комедија, Нора Шаќири-Марковиќ, а за нова в. д директорка стана актерката Магдалена Ризова-Черних.

Нора ШАќири е наша позната новинарка, водиетлка и акттивист. Мајка е на двегодишен син а нејзин сопруг е музичарот Марко Марковиќ. По тој повод, Нора се обрати на Фејсбук:

– Почитувани другари, Имам обврска пред себе и пред вас да ви образложам под какви околности денеска сум разрешена.

НИКОЈ НЕ Е РОДЕН ДИРЕКТОР не сум ни јас но не е секој спремен да влезе во кал, а од тоа да нема лична корист..ЈАС БЕВ СПРЕМНА И ТЕАТАР КОМЕДИЈА СЕ ИЗДИГНА НАД СИТЕ ЦРНИ ОБЛАЦИ КОИ ГО НАДВЈАСАА. Ќе бидам кратка и јасна :

Како директор поведов дисциплинска постапка за вработен кој без никакво образложение, без слободни денови, по завршувањето на колективниот одмор замина на патување и истото го поткрепи со фотографии и за истото се изјасни пред комисијата која го донесе решението за дисциплинска казна дека е виновен и казната ја прифати.

По анонимна пријава за мобинг пратена до Заменик на Претседателот на Владата за борба против кору пцијата и крим инал, одржлив развој и човечки ресурси министерот Љупчо Николовски во театарот дојде винреден инспекциски надзор односно Државниот инспекторат за труд кој донесе записник во кој се наведува дека ИНСПЕКТОРОТ НА ТРУД НЕ МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ ИНСПЕКЦИСКА МЕРКА врз основа на член 22 и 23 од Закон за спречување на корупција и судир на интереси и предметот ќе биде испратен до ДКСК како надлежен орган.

Во однос на ова сакам да ве известам дека до овој момент од ДКСК ништо не е пристигнато, па по тој основ решението за мое разрешување е неосновано и дека во институцијата не е стигната никаква пријава за вршење на мобинг од мене кон вработен.

Она што е моја гордост е тоа дека работев согласно закон, дека ја имам безресервната поддршка од сите мои колеги, се изборив театарот да се врати во полн сјај без долгови, со три нови претстави, со прекрасен репертоар и неколку фестивали од кои два во продукција на театарот.

Намерата е јасна, делата зборуваат за сите нас. ГОРДА СУМ НА СЕ ДО СЕГА НАПРАВЕНО. ГОРДА СУМ НА ТОА ДЕКА КОНЕЧНО ВО ТЕАТАРОТ СЕ ВРАТИ КОМУНИКАЦИЈАТА, РАЗБИРАЊЕТО И ПОЧИТТА МЕЃУ ВРАБОТЕНИТЕ

Судете сами дали недоаѓањето на работно место е казниво за раководното лице или за лицето кое не се појавува на работното место без образложение.. Благодарам на сите мои колеги за поддршката и вербата во мене, за заедништвото да го вратиме ТЕАТАР КОМЕДИЈА ВО ПОЛН СЈАЈ

Во театар комедија се ширеше љубов, а не омраза. Ви благодарам и на останатите за поддршката„, нашиша Шаќири тогаш.

Нора, откако веќе не е директорка на Театар комедија, најде нова професионална окупаицја.

Таа е дел од нов тим- Академија која е всушност нов центар за еукација и ги учи своите соработници како да заработуваат од дома со започнување на свој, онлајн бизнис.

Таа одржала предавање и на Фејсбук објавила мала приказна, задоволна од резултатите:

-Првпат во своите 40 години излегов од својата рамка и УСПЕАВ..Првпат сум на една поинаква сцена, пред друг профил на луѓе и бескрајно сум благодарна за тоа..

Конечно научив што значи да можам да работам и надвор од она што ми е веќе познато. Само ЕДУКАЦИЈАТА има почеток, а нема крај.

Секој изговор може да упропасти 100 прилики, секој човек може да успее единствено ако сака #MrNewLife ЕДУЦИРАЈ СЕ!!!“, објавила Нора.

На интернет страницата на оваа Акедемија, ја има и Нора како дел од тимот кој остварил заработка за изминатиов период.

Previous articleТијана „Жена од Султана“ синоќа проговори и му одговори на Адам Лабунски
Next articleНашата најпозната манекенка, во Монте Карло се сликаше со Новак Ѓоковиќ (ФОТО)