Home Live Брат ми ми го финансира факултетот, овие моиве со прст не мрднале,...

Брат ми ми го финансира факултетот, овие моиве со прст не мрднале, па уште ни бараат пари

На социјалниот блог „Исповеди“, една жена јавно го сподели своето искуство во врска со родителите кои немаат осет и постојано бараат пари од децата. Во приказната можеби некои ќе се пронајдат и ќе ги прочитаат советите на останатите, за да си помогнат себеси или на некој кој се наоѓа во слична ситуација.

„Имам толку многу незаинтересирани родители, да не беше брат ми немаше да имам живот, а камоли да зафакултет, тој е 10 години постар и скоро целосно ми ги финансира студиите.

Утрово ми се јавува мајка ми и се жали дека брат ми не е вистински син затоа што веќе не им помага, им кажав сè што ми лежеше на срце и сега ни се лутат.

Не можам да ги разберам родителите кои не можат пристојно да живеат со две пристојни плати (бидејќи не нè финансираат со брат ми).

Брат ми дури се лути кога ќе поработам нешто на страна за да си олеснам и да зачувам малку достоинство и независност, иако планирам еден ден да му се оддолжам на сета помош.

Инаку, неговата помош ми дава толку многу сила да учам дури и повеќе од другите, па веќе две години ги полагам најтешките испити како да е шега. Стефан те сакам,“ пишува во објавата на девојката која во коментарите доби многу поддршка за она што го прави брат и’ за неа, но и некои споделија слични лични искуства.

„Вистински брат. Господ да ве благослови и двајцата. Се најдобро.“

„Фала му на Бога што постои таква личност. Тоа е вистинско срце.“

„Дипломирав неврологија, сестра ми фармација и брат ми градежен. Мајка ми, станарка со минимална плата, не можеше да помогне, татко ми се упокои кога бевме мали.

Сите тројца се преселивме во Загреб на факултет, живеевме во еднособен стан, работевме две работи и завршивме факултет. Поентата на приказната е дека без разлика што брат ти е прекрасен и се најдобро за него, ако си млада способна, НЕ би била гладна да не бил твојот брат затоа што многу студенти сами си го финансирале факултетот. А за родителите немам коментар,“ стои во еден од коментарите.

„Што би дала јас да имам таков брат. Овој одвратен агре сивен мој брат би сакал да не у бие сите, ако може.“

„Се расплакав.. И брат ми беше таков.. Веќе две години го нема, душата ми се кине. Чувај го како очите во глава. И повеќе од тоа. Мојот се упокои во моите раце и таа бол ка не поминува. Ти посакувам сета среќа на светот.“

„Избркај ги таквите родители во три лепе додека не ти се качат на нерви.“ „Имаш премногу добар брат, а што се однесува до родителите, мој совет е никогаш повеќе да не контактираш со нив, откажи се од нив, тие не заслужуваат контакт со деца.“

„Души две. Ќе ви биде многу подобро кога исто така ќе завршите факултет и ќе се вработите.“ „Мојот сопруг има такво семејство. Го сакаат само ако им помага и ги финансира. Штом не направи нешто, тие веднаш се лутат.

Во исто време има 2 сестри кои исто така се во тој пакет. Многу тажно. Во исто време, јас и мојот сопруг имаме мало девојче, на кое му треба се’, а јас не работам бидејќи сум на породилно отсуство.“

„Барем го имаш.. замисли како им е на тие што се сами во се’.. Ме расплака! За заслуга на родителите, тие треба да се почитуваат, но да не им се дозволи да ги користат сопствените деца поради нивната мрзеливост.

Секоја чест за тебе за толку голема взаемна љубов и почит.“

Фото: Илустрација
Previous articleБате Аце од Штип уште еднаш ја покажа својата големина: Од првата пожарникарска плата, ќе дадам дел на Тања – многу и се потребни средства
Next articleХари никогаш не ги почитувал кралските обичаи: Еве како се забавуваше во Хрватска, пред да ја запознае Меган