Home Live Љубинка живее во контејнер: Не ми е судено убаво да живеам, немам...

Љубинка живее во контејнер: Не ми е судено убаво да живеам, немам за јадење, ме боли стомакот од глад

Баба Љубинка живее во нехумани услови, длабоко во шумата, а најмногу ги сака своите свињи за кои се грижи подобро од себе.

Љубинка Анѓеловиќ која има 70 години живее во длабока шума, сама, со дивите свињи во Козје Дол.

Стар, дотраен контејнер, внатре во него неколку работи што ги изедоа и уништија глувците, нефункционален шпорет и шуплив под што претставува најголема опас ност за седумдесетгодишната баба, го сочинуваат домот на Љубинка.

Љубинка живее во лоши услови и нема кој да и помогне, освен ако некој не се сожали да и донира стари материјали или да и го поправи подот.

– Ништо не можам, а уморна сум, по цел ден ги чувам свињите, ги бранам од предатори, доаѓаат и ми ги уби ваат свињите, немам влакна на главата од толку што ги отарасуваат луѓето – низ солзи вели Љубинка.

Тие се з ли луѓе, вели таа, и живее во страв дека некој ќе и ги зако ли сите свињи кои ги сака повеќе од се’. Секој ден доаѓаат луѓе во шумата, ќе си најдат некоја свиња и си ја земаат за јадење. И покрај сите неволји што ја снашле, таа му е благодарна на Бога што е жива и останува во таа пустина, со вера дека и за неа има спас.

И покрај сите неволји што ја снашле, таа му е благодарна на Бога што е жива и останува во таа пустина, со вера дека и за неа има спас.

Фото: Инстаграм Принтскрин

– Не ми беше предвидено да живеам убаво, но му благодарам на Бога што сум жива – искрена е Љубинка.

Тамара Мисирлиќ дознала за баба Љубинка и нејзината приказна, која во истиот момент се појавила на адресата на жената која живее сосема сама. Тамара била многу погодена од нејзината ситуација, па ги открива деталите од посетата на измачената баба.

-Ми се јави еден човек и ми кажа за неа, отидов таму и можам да ви кажам дека е многу далеку местото на кое што живее.

Таа е кај Трговиште, поточно кај Козје Дол, живее сама во шума со свињите, нема семејство и никогаш не била мажена – вели Тамара.

Животот во контејнер, дотраените и нефункционални работи уште повеќе го отежнуваат и онака претешкиот живот на оваа старица.

– Љубинка имала куќа која се урнала, а потоа и доделиле контејнер кој бил дотраен. Бабата има пензија, но нема пристап до пари, бидејќи луѓето од најблиската продавничка ги земаат парите и и носат храна двапати месечно.

Фото: Инстаграм Принтскрин

Како што кажа и самата, често има проблем со храната која исчезнува. Се храни со шумски плодови, многу е вредна и има свињи за кои се грижи подобро од себе, тие и се се’.

Прашана што јаде, баба Љубинка молчи, бидејќи нема храна.

– Немам што да јадам, ме боли стомакот – проговори таа.

А контејнерот во кој живее, Љубинка вели дека на лето е како да живее во врело тенџере, а назиме како во фрижидер.

– Прокиснува кога има дожд и снег, ова е железо, како што е надвор, така е внатре. Лето е топло, зима ладно, пеглата не се загрева – вели Љубинка.

Најголем страв и се ловџиите да не и ги уби јат свињите, бидејќи тоа веќе се случило и речиси секој ден се случува – раскажува Тамара, која ја посетила баба Љубинка и дознала за неа, и додава дека приказните за кои дознава стануваат се потешки од ден на ден. ден.

Ги замолуваме сите кои се во можност да помогнат и да донираат средства на сметката на Фондацијата Тамара Мисирлиќ, која за само три години згрижи 85 семејства.

Фото: Инстаграм Принтскрин
Previous articleСанела е шампион во возење на автобус: Возам подобро од маж ми, го победив на натпревар
Next articleСопругата на Ковачевски ги собра сите погледи во Њујорк – елегантна дама која ретко се појавува во јавност (ФОТО)