Home Live Прашање кое ги интересира нашите од дијаспората: Дали смее да се носи...

Прашање кое ги интересира нашите од дијаспората: Дали смее да се носи ајвар во авион

Kога станува збор за летање со авион, внесувањето на храна, без разлика дали е во чекирана торба или во рачна торба, подлежи и на здравствените и на царинските прописи, како и на прописите на авиокомпаниите.

Имено, еден корисник на Инстаграм праша дали е дозволено да се носи тегла ајвар во рачниот багаж.

„Се прашувам дали е дозволено да се носи голема тегла домашен ајвар во авион во рачен багаж со „Виз ер“? Претпоставувам дека одговорот е не, но нека одговори некој што навистина знае.

Пишува само за течности дека не смее. Ајварот не е течност. Еден странец сака да си однесе една тегла дома, па не знае што да прави, да не му ја земат“, се наведува во прашањето.

Еден од корисниците на оваа социјална мрежа напиша дека ова не доаѓа предвид.

„Не доаѓа предвид, а господинот странец ако е од ЕУ многу добро го знае тоа, па и да помине во Белград, тогаш ќе има проблем во ЕУ кога се поминува багажот на контрола. Па треба да бара оправдување дали е густ или течен ајварот, глупаво е малку“, напиша тој во одговорот.

Друг корисник спомна купување ајвар во „фри шоп“.

Може да купи тегла ајвар во таканаречената „царинска“ продавница на аеродромот, која нуди ајвар покрај другите производи“, се вели во еден од одговорите.

Фото: Јутјуб Принтскрин
Одговорот на сомнежот наречен „ајвар во авион – да или не“ може да се најде во следниве правила:

Строго е забрането внесување храна и пијалаци во патничката кабина. Рачниот багаж не смее да содржи кремови, пиперки, сарма, кисела зелка, сувомеснати производи (сланина, пршута, шунка…)

Храната во тегли може да се носи во рачниот багаж само доколку е купена во „фри шоп“ и доколку содржи задолжителна декларација која ја даваат на каса, сметка и е спакувана во затворена оригинална торба од „фри шоп“.

Намирниците во тегли од домашно производство не можат да се носат во рачен багаж.

Производите во тегли (ајвар, џем, мед, слатки) може да се носат, но под одредени услови. Овие производи од домашно производство нема да можете да ги внесете во авионот без декларација за потекло. Само декларирани и неотворени производи може да се пакуваат во чекиран багаж.

Истите правила важат за ал кохолните пијалаци. Доколку се купени во „фри шоп“, може да се носат во рачен багаж, но само доколку се оригинално спакувани и пријавени и доколку имате сметка за нив.

Доколку се работи за претходно купен пијалак, може да се спакува само во чекираниот багаж, но треба да бидете внимателни бидејќи ракувањето со багажот може да предизвика излевање и оште тување на други работи, се наведува на веб-страницата „aerogaga“.

Домашната ракија и сите други домашни пијалаци (вино, овошни сирупи) не можат да се носат. Ваквите производи, направени во домашни услови без декларација, се сметаат за опас ни во земјите од Западна Европа.

Според законите на Европската унија, дозволено е производство на домашна ракија, но овој процес мора да се врши под строг надзор на експерти и овластени лица.

Исто така, треба да биде во согласност со стандардните процедури, кои на овие производи им даваат декларација и подоцна може да се пренесат во странство со авион.

Previous articleЈас сум стара, а маж ми е млад- Гоца Тржан отворено прзоборе како ги решава кризите во бракот
Next articleНашата водителка: Тешко е да останеш „глув и слеп“ за сите негативности во ова општество