Home Live Првиот комшија го тужи Бреговиќ, а eве што на суд рекол познатиот...

Првиот комшија го тужи Бреговиќ, а eве што на суд рекол познатиот композитор за спорната градба и каменот

Познатиот композитор Горан Бреговиќ беше сослушан во Основното државно обвини телство во Котор поради сомнение дека „запоседнал 4 квадратни метри туѓа земја“.

Бреговиќ на судењето изјави дека не ја признава вината и извршувањето на кри вичните дела што му се ставаат на товар.

„На локацијата немаше градба, само ѕидот што беше на тоа место беше поправен, а кога ја купив парцелата и вратата која беше поправена исто така беше на ѕидот, бидејќи само така се влегуваше во градината.

Единствено затоа што малку ја помрднав вратата и ставив еден чекор, а не два“, рече Горан Бреговиќ.

Тој се товари за кривично дело градење објект без регистрација и документација за градење и кривично дело бесправно заземање земјиште.

Фронтменот на „Оркестарот за свадби и погреби“ и член и гитарист на познатата југословенска рок група „Бијело дугме“, се појави во судницата лежерно облечен, облечен во фармерки и темни наочари.

Изјавувајќи дека не ја признава вината и извршувањето на криви чните дела што му се ставаат на товар, Бреговиќ пред судијката Данијела Самарџиќ и државната обвинителка на ОДТ Котор Љиљана Милиќ рече дека ништо не мрднал, дека ѕидот е „само поправен“. и дека сè уште има тие секогаш гледаат делови од стариот ѕид.

На прашање на адвокатот Мирослав Вучетиќ, застапник на оштетениот Божо Кушевија, тој рече дека не побарал дозвола или документација пред поправката, бидејќи сметал дека не му треба.

На прашање на адвокатот Мирослав Вучетиќ, застапник на оштетениот Божо Кушевија, тој рече дека не побарал дозвола или документација пред поправката, бидејќи сметал дека не му треба.

– Ѕидот што го поправав пред тоа беше од цврст камен. Не контактирав со Кушевија бидејќи ѕидот не е блиску до неговата парцела – изјави Бреговиќ.

На прашањето дали имотот го купил со базен, тој рече дека кога ја купил парцелата имало цистерна што испуштала вода, па наместо тоа изградил базен, откако пластичната цистерна што ја ставил во цистерната почнала да истекува вода.

На прашањето дали побарал одобрение за базенот, Бреговиќ на предлог на неговата бранителка, адвокатката Данијела Радуловиќ, рече дека не сака да одговори. Тој изјави дека положбата на куќите и распоредот на ПД е иста како и кога ја купил зградата, а на локацијата нема зграда што вештакот ја навел во својот извештај.

– Таму имаше помошен објект, кој веќе го нема. Има настрешница што се затвора со платно, односно платното го поставуваме само во зима бидејќи таму ги складираме лежалките – рече композиторот.

Тој истакна дека, што се однесува до скалите, направил една пред вратата што сам ја отворил, наведувајќи дека пред вратата има скалило кое претходно било на потесен дел.

– Запознаена сум со законските прописи за делот на Пераст, односно Котор, но мислев дека не градам ништо, туку поправам. Не би го ни поправал тој дел да не се градат куќи околу него – рече Бреговиќ и додаде дека не знае дали има камења или дел од ѕидот во делот каде што сега е отворена вратата.

Бреговиќ рече, што не е вклучено во записникот, дека спорниот ѕид на земјиштето чиј сопственик е тој секогаш бил таму.

– Не го мрднав ни милиметар, точно каде беше, сега е уште таму. Ако геодет утврди дека сум влегол во државното земјиште, ќе побарам да го купам или да го урнеме ако влегов, но несакајќи влегов – рече тој.

На прашањето на адвокатот Вучетиќ дали тој лично ја извршувал работата или вработил некого, тој изјави дека не може да гради.

– Не можам да градам камен, јас сум композитор – рече Бреговиќ.

Previous articleЕве зошто сите воздивнувале по Каролина, нашата музичка принцеза „згазила“ со изгледот и мини фустанот на концертот на отворено во Скопје (ФОТО)
Next articleКовачевски: Не ја чекавме ние Данела со трубачи пред штаб, се знае кој ја чекаше и чие решение е таа