Home Live Славко Штимац проговори за сцената со Јагодинка – преку глава му дошло...

Славко Штимац проговори за сцената со Јагодинка – преку глава му дошло споменувањето на нејзиното име

Оваа жена остана запаметена како познатата Јагодинка Симоновиќ од „Варљиво лето“, пекарката во која се вљубува ликот што го толкува Славко Штимац. Некогаш рече дека само добри емоции ја врзуваат за таа улога.

Драгана Варагиќ е српска актерка која дипломирала глума на Факултетот за драмски уметности, а специјализирала Шекспир на Институтот Шекспир во Стратфорд, Англија.

Луѓето уште ја прераскажуваат онаа сцена кога Славко Штимац кој го глумеше Перица се вљубува во Јагодинка, и во фурната каде што работи се „сплеткува со неа“.

На прозорот од пекарата ќе дојде неговиот татко Веселин, кој го глумеше легендата Велимир Бата Стојковиќ.

Бата под прозорот ќе довикне: „Меси, меси, нема ништо да ти фали“, а Перица во тоа време ќе ја „ме си“ својата кумашинка Јагодинка. Откако ќе ги фати кумот на Веселин кој ѝ е сопруг, тој ќе го избрка Перица од работа.

„Повторно би ја играла таа улога. Таа беше нешто комично на мојот репертоар по траге диите и ликовите што ги играв во Народниот театар. Ќе изгледаше исто и да се снима денеска инаку немаше да ја глумам“, искрено изјави актерката.

Убавата актерка на почетокот на деведесеттите одлучила да го продолжи животот на друг континент, далеку од Србија и од Балканот.

„Во Канада се е испланирано. Има детално писмено известување за се што сакате да правите, за да можете самостојно да функционирате. Приватноста е високо почитувана и лојалноста се цени.

Постои и свест за заеднички интерес. Канада е земја која обрнува внимание на проблемите и ги решава како што одат. Не е сè идеално, но има постојана грижа.

Ако нешто не ви се допаѓа на кое било ниво, постојат механизми да го промените. Не е секогаш сè едноставно, но постои начин.

Нашата дијаспора научи многу за тоа. Добрата организација се цени и вие самите сте одговорни за активно решавање на вашите проблеми.

Пензионерите волонтираат во болници, училишта и прифатилишта. Би сакал еден ден да се вратат нашите млади со вредното знаење стекнато во светот. Поради нив треба да се решат процедурите за признавање на странски дипломи.

Лично се откажав од нострификацијата на мојата магистратура на Универзитетот во Торонто овде. Имаме и самоволие.

Правилата можеби постојат, но никој не ги следи. Нема самокритика, додека критиката обично се доживува како напад на друг, наместо како причина за размислување.

Нема ниту заеднички интерес“, изјави таа за белградските медиуми по враќањето во Србија.

А инаку, една од главните асоцијации на актерот Славко Штимац е токму легендарната сцена со Јагодинка Симоновиќ во филмот „Варљиво лето ’68“. Иако е снимен пред речиси четири децении, во овој филм се ужива и денес и публиката секогаш се смее со него.

Една од сцените што се уште најмногу се прераскажува е секако споменатата сцена со познатата пекар Јагодинка Симоновиќ, а Славко Штимац своевремено се потсети на оваа сцена која влезе во аналите на југословенската кинематографија.

– Филмот всушност е за студентските демонстрации од 68 година. Би те прашал како би ти било десет илјади пати да ти ја кажат репликата „Меси, Меси, ништо нема да ти шкоди“. Кога и да ме сретнат, „Еее, Јагодинка!“.

На некој начин ми е непријатно што тој филм е запаметен по таа сцена – изјави еднаш актерот. Штимац потоа објасни дека воопшто не сака љубовни сцени и дека не ужива додека ги снима.

– Воопшто не ги сакам сите тие љубовни сцени, не сакам да ги снимам и нема врска со изборот на партнери во филмот или серијата во која глумам. Едноставно, кога нема хемија, нема потреба од такви сцени – рече тој и се врати на сцената со Јагодинка.

– Конкретно таа сцена со Јагодинка испадна како што очекував. Тоа е очигледно она што најмногу ги интересира сите. Мене лично ми беше срам подоцна да се видам во таа сцена, но тоа е глума, со тек на време се навикнуваш – низ смеа изјави Штимац.

Previous articleЕли Танасковска од Канада тагува по сакана личност: Не делат многу километри, ама тој ми е привезок за срцето
Next articleКалиопи му запеа на маса во ресторан на овој легендарен актер народна песна, тој ја нарече „љубов моја“ и само што не заплака (ВИДЕО)