Home Live Дејан и Стеван снабдуваат со компири половина од поранешна Југославија: Иако беше...

Дејан и Стеван снабдуваат со компири половина од поранешна Југославија: Иако беше сушна година, најдоа начин (ФОТО)

Иако годината е исклучително сува и тешка за земјоделците, браќата Жуниќ од Пријепоље не се откажуваат од производството на компир.

Овој зеленчук го засадија на парцели од осум хектари, свои и под кирија, а во текот на сезоната имаат принос од неколку десетици вагони. Она што ги спаси беа системите за наводнување.

– Поголемиот дел од летото беше суво. Покрај тоа, имавме студена пролет и генерално многу малку врнежи во текот на годината.

Се спасивме благодарение на водата Лим и нашата инвестиција да ја имаме секогаш кога е потребно. Се покажа дека најдобриот деловен потег годинава е тоа што не засадивме компири во Јабуца.

На тој начин заштедивме најмалку еден милион динари во хемија и заштита, бидејќи сушата и постојаните ветрови оставија вистинска пустелија на парцели над 1.000 метри надморска височина.

Малку се сериозни производители на компири кои успеале да соберат толку компир колку што посеале, објаснува Стеван Жуниќ.

Фото: Илустрација
– Така обично се случува, но оваа година засадивме компири и во Грачаница, што се покажа како спасоносна милост бидејќи овие парцели заедно со онаа во Беглуци, на семејниот имот, се покриени со системи за наводнување, додава Стеван.

Фармата на браќата Жуниќ без сомнение е најуспешна во долината Лим, а сличен пример тешко може да се најде на поширокото подрачје.

Годишно се сеат или засадуваат околу 8 хектари со компир и зелка, понекогаш е речиси исто, но компирот сепак е на прво место бидејќи е од неизмерна важност овие чесни производители да ги почитуваат традиционалните муштерии од Србија и околните земји.

-Кога се занимаваш со земјоделство и работиш во фабрики под отворено небо, заработката е секогаш неизвесна бидејќи на нив влијаат многу фактори.

Фото: Илустрација
За неколку години ќе бидеме задоволни само ако ја повратиме инвестицијата, за да не одиме во минус. Покрај производството на компир, развивме и производство на кисела зелка, која во таква состојба често може да се најде на добро снабдените пазари низ Србија. Што се покажа како добар потег, вели Дејан Жуниќ.

Нивните производи, компири и зелка, годинава најмногу одат во Војводина, Белград и некои од околните земји од поранешна СФРЈ.

Цената на компирот на големо се движи од 60 до максимум 80 динари (30-40 денари), а на некои зелени пазари и продавници во Белград компирот се движи од 110 до 140 динари за килограм.

Целиот текст и фотографиите може да ги погледнете ОВДЕ.

Фото: Илустрација
Previous articleБабичката која продава цвеќиња на тротоарот, ми ги насолзи очите кога ми го раскажа тешкиот живот
Next articleПозната пејачка до Софијанова: Голема си Цули, и на некого многу му сметаш