Home Live Синоќа ја научив свекрва ми културно да ѝ дојде памет: Немав каде...

Синоќа ја научив свекрва ми културно да ѝ дојде памет: Немав каде да одам, морав ова да го направам

Грижата за децата е голема одговорност, а родителите често се во дилема на кого да ги остават своите малечки во некои екстремни ситуации, на час или два.

Со текот на времето, начинот на воспитување на децата се промени, па мајките навистина не им веруваат на своите мајки и свекрви и одлучуваат своите дечиња да ги растат сами.

На еден родителски форум кој изобилува со различни искуства, стои исповедта на мајка која своето едно годишно бебе ѝ го доверила на својата свекрва, ако може така да се каже.

-Да се разбереме – мојата свекрва е прекрасна жена. Но, таа прекрасна жена едноставно нема мерка и осет. Уште кога добивме дете, и нејзиното прво внуче, таа не избира време кога ќе дојде кај нас.

И секогаш има изговор дека доаѓа да го види детето. Нашиот син има една година и сè уште има своја рутина за спиење и јадење.

На пример: ако го легнам околу 20:30 часот, ќе спие цврсто – како бебе, така може да се каже. Но, ако таа часовна стапка се надмине дури за пет минути, целиот пе кол ми почнува.

Јас одам на работа, па ако сум цела вечер будна околу синот, следниот ден ми е многу тешко и оваа рутина што си ја имам со детето ми одговара и мене, а и што е најважно, нему.

Свекрва ми доаѓа кај нас секоја вечер точно во 21 часот да го види внукот пред да заспие. Па таа си игра со него до 22 часот и потоа си оди, а потоа до полноќ лулкам луто и расплакано дете.

Фото: Илустрација, Freepik
Се обидов неколку пати да ѝ ја објаснам ситуацијата, но таа никогаш не разбира. Таа вели дека тоа е единствениот пат кога може да дојде, бидејќи сѐ уште работи.

Така беше и синоќа. Цел час нишав расплакано дете чии огради растат. Нема начин да го заспијам. И тогаш мојата свекрва влезе низ вратата. Веднаш сфатив што да правам.

„Ох, фала богу што си тука“, реков набрзина. „Еве ти го внукот, забавувај го некако, итно треба да одам на дежурен лекар, страшно ме боли забот.

Го викнав и сопругот, му ги фрлив клучевите и излегов надвор.

Маж ми збунет трчаше по мене гледајќи ме чудно: „Зошто не ми кажа дека те боли забот толку многу?“

Фото: Илустрација, Freepik
„Не ме боли, но веќе не можам да ѝ објаснувам дека на тоа дете му треба мир за да спие после 21 часот. Исклучи го телефонот и да одиме во кафуле на пијачка“, весело реков.

Се вративме на полноќ, токму на време за таа да го стигне последниот автобус за дома.

Свекрва ми изгледаше како да ја прегазил брз воз. Надуена и уморна едвај чекаше да влеземе во станот.

Како што влеговме, таа излета како куршум низ вратата. Се надевам дека сега ја научи лекцијата.

Previous articleТони Михајловски pаскажа која пеcна го потсетува на Заев, а ја пее еден многу познат Ју пејач
Next articleТомислав и ќерка му Ружа заработиле 7000 евра за неколку месеци и велат дека на почетокот никој не им верувал дека ќе успеат