Home Live Маж ми стана резигнантен и ладен кон мене – што се случува...

Маж ми стана резигнантен и ладен кон мене – што се случува со мојот брак?!

На порталот „24сата.рс“, една жена побарала совет за проблемите во бракот што ја снашле со нејзиниот сопруг, односно непостоечкиот, проѕирен проблем, за кој многумина партнери не зборуваат да го решат, но се насетува дека постои помеѓу партнерите.

„Одлучив да ви кажам што ме мачи тука, бидејќи не знам со кого да разговарам за ова или што да мислам и направам, решив да ви напишам со надеж дека ќе ми помогнете.

Имено, јас сум во брак 6 години, имаме 5 годишно дете, во текот на бракот и врската имавме некои расправии, проблеми, но нормално, не беше ништо што не можевме да го решиме.

Сепак нешто се смени во мојот маж, светот или јас…не знам! Во последните неколку месеци, комуникацијата помеѓу мене и мојот сопруг е апсолутно нула!

Дури и самиот носи некои важни одлуки, а не ме ни прашува за мислење! Ме исклучува од нашиот живот, буквално ме оттурнува. Тој е таинствен и тивок.

Ако го прашам која е причината за ваквото однесување, тој се лути и вели дека сум досадна и дека барам проблем таму каде што го нема, дека сѐ е во ред.

Избегнува да поминува време со мене и со детето. Секогаш наоѓа излез, за ​​да не мора да биде во иста соба со мене, или оди да му помогне на другар, или има што да прави, илјада причини зошто се држи настрана барем два часа.

Обично си легнува пред мене, ако јас прв легнам, тој останува до доцна да гледа телевизија, не се сеќавам кога последен пат сме седнале на маса да јадеме заедно. Си игра со детето само ако тоа сака и ако секако има време за тоа.

Финансиски сме стабилни, немаме некои посебни проблеми, не можам да се пожалам, имаме сѐ што ни треба, ни повеќе, ни помалку.

Не знам што да правам, дали да направам нешто? Можеби тоа му е некаква фаза или насетувам нешто очигледно и не го гледам? Се грижев за него, за нас, за бракот, нè гледав како двајца старци како се шетаат наоколу потпрени на стап, еден на друг.

Фото: Илустрација, Freepik
Сега, тоа ми се чини дека е само уште една моја недостижна желба, бидејќи тој е сѐ подалеку и подалеку од мене.

Искрено се надевам дека тој ќе се промени, дека ќе биде сопругот и таткото што ги избрав за животен партнер и татко на моето дете.

И не можам а да не се запрашам – дали љубовта престана со него, дали овие желби за нашата вечност се само мои желби?“

Одговор: „Молчењето во бракот… не е златно!“

„Не знам зошто маж ти те избегнува, на памет ми паѓаат неколку причини. Едната е дека поради некоја причина вашиот сопруг повеќе не сака да биде со вас и одлучил (цврсто или делумно) без да ве извести.

Сега „суптилно“ те напушта, наместо јасно да каже дека сака да си замине. Друга причина може да биде тоа што има интереси надвор од бракот што го окупирале толку многу што веќе ништо во семејството не му е интересно.

Можеби има љубовница. Можеби вашиот сопруг свесно или несвесно ви замерува или ви се лути за нешто и ви го покажува тоа на овој пасивен начин.

Можеби се откажал од бор бата или обидот да ги реши проблемите и сега се „оладил“ и повеќе не е заинтересиран за вас.

Фото: Илустрација, Freepik

Да се ​​молчи за нешто не значи дека проблемот не постои. Луѓето комуницираат и на несвесно ниво, па чувството дека нешто не е во ред, сè уште виси во воздухот, дури и ако не се зборува за тоа.

Ако сте имале среќен брак пред ова, сигурен сум дека секој од вас, на свој начин, придонел за оваа состојба, не може да дојде од никаде.

Има нешто неискажано помеѓу вас и вашиот сопруг. Затоа мислам дека бракот не треба да го оставаш на случајност, туку треба да преземеш чекори за да го решиш проблемот.

Previous articleЦеца конечно откри какви мажи ја привлекуваат: Мажи со стомаци и висок холестерол – немате шанса
Next articleВодителката Јована доживеала голема неправда на почетокот на оваа година: Имам лузна, која засекогаш ќе остане