Home Live Најмалку еден литар црвено вино е „виновно“ за најубавата песна на Ефто...

Најмалку еден литар црвено вино е „виновно“ за најубавата песна на Ефто Пупиноски

Нашиот познат пејач Ефто Пупиноски, во 2018 година издаде албум со наслов „Носталгија“. Пупиноски тогаш информираше дека станува збор за 11 композиции, внимателно одбрани и изработени за секој кој, како што вели, сака убава песна и квалитетна музика.

– Сакавме да создадеме современи квалитетни песни кои ќе останат. Намерата и желбата беа да отпеам разновидни теми за сите генерациски вкусови и искрено се надевам дека секој ќе си ја најде својата песна – објасни тој неодамна кога го најави проектот.

Во 2014 година, со го­лем кон­церт во Уни­вер­зал­на­та са­ла Пу­пи­нов­ски ги од­бе­ле­жа че­ти­ри­те де­це­нии на сце­на­та и плод­на­та ка­ри­е­ра. Тој е еден од ре­тки­те на­ши фолк пе­јачи што мо­жат да се по­фа­лат де­ка го на­пра­ви­ле тоа во пос­лед­ни­те го­ди­ни.

Ефто постојано ја изненадува публиката со нови песни. Новинарката Билјана Крнческа во Свет Австралија за новите песни на Eфто, во една прилика напиша: Ефто и после пола век естрадна кариера твори со нескриена жар и пее грлено со нескриена страст.

Последните две песни кои ги објави се доказ на погоре изнесените констатации. Првата песна која е своевидна рапсодија се вика “Свадбен танц” и е нешто ретко убаво што досега сме чуле.

Нејзината раскошна музичка линија е како создадена за да се одигра најубавиот танц во животот на сите вљубени парови. Тоа е наменска песна за свадбени свечености и песна која возвишено ја слави љубовта.

Музиката и аранжманот се дело на Ефто, а за текстот се погрижила новинарката Татјана Петровска која навистина срочила многу убав текст кој наменски ја одредува употребата на оваа песна и истовремено ја прави симболична, силна и љубовно заветна.

Другата песна има сосема поинаков ритам и стил иако авторите се исти. Песната се вика “Ти ме веселиш” и има заразен ритам кој не ви дозволува да мирувате додека ја слушате.

Ефто и во овој стил одлично гласовно владее со комплетната атмосфера, а неговиот темперамент и овој пат ја надградува мелодијата во која употребен е саксофон и кларинет кои ги отсвирил Владо Пупиновски.“, пишува новинарката.

– Она што кај Ефто се уште импресионира е неговата љубов кон музиката. Тој и после толку години естрадна кариера зборува за музика, а не за заработката од неа. Зборува за правдина и статус на својата фела, а не за малв -ерзации и трикови.

Ефто е горд татко на три сина, а е особен весел во неговото семејство, поради тоа што Ефто за првпат стана дедо.

Мирослав Кузман освен што повремено пишува текстови за нови македонски народни и забавни песни зад себе има и три збрики со поезија.

Кузман се занимава и со фотографирање а неговите фотографии се дел од редица монографии, каталози и публикации објавени во изминативе две децении“, објави во една прилика Публицитет.мк

За овој медиум, Кузман раскажал каква необична приказна има песната „Туѓа си бескарјно“, која е најпознатата песна на Ефто Пупиноск, а за која тој го напишл текстот.

– Ја искомпонирав и испеав во далечната 1992 година, но пред неколку години ја најави својата експлозија. Сега се пее по неколкупати на свадби, веселби и на концерти.

Оваа тема на „јутјуб“ има фантастични над три милиони прегледи, ако се земе в предвид дека повеќето домашни хитови имаат едвај половина милион преслушувања – изјави Пупиноски во една прилика, а Кузман на оваа тема кажа:

-Ефто Пупиноски ми се јави на телефон во 23 часот и текстот требаше да биде готов до полноќ затоа што утрината во 6 требаше да лета за Камбера на „Фолк Фестот“ во Австралија. Тоа беше во 1991 година.

И јас се опив со најмалку еден литар црвено добро, јако вино и нешто мораше да излезе. Верувајте ми дека песната ја напишав за триесеттина минути, му се јавив телефонски на пејачот и му го прочитав текстот. Толку беше.

Песната на фестивалот во Камбера ја освои третата награда од публиката и беше тотално непозната во Македонија најмалку 20 години. Потоа, со Интернетот доживеа експлозија.

Во „Туѓа си бескрајно“ нема ништо меѓу редови. Се’ е на виделина. Песната е љубовна до крај. Инспирација од детството и од момчештвото што би рекол Лав Толстој.

Моето родно место Вапила на пролет е како неговото Јасна Полјана,изјави за Публицитет.мк Мирослав Кузман.

Previous articleИлина плаче по Игор- Види што ми направи, срам да му е (ФОТО)
Next articleАни Малинкова се разведе, па си фати дечко, па пак е соло, ама едно нешто не се смени кај неа никогаш