Home Live Како од најпопуларна личност да станеш oмpазeнa неколку месеци подоцна –...

Како од најпопуларна личност да станеш oмpазeнa неколку месеци подоцна – Неда Украден со неочекувана приказна во новото интервју

Неда Украден и на 72 години плени со својот изглед, настапи, но и со изјавите и коментарите. Нејзината биографија е возбудлива, има милиони фанови, но има и многу кои ја критикуваат за некои работи од воените години и како никогаш да нема да се ослободи од одредени убедувања.

Таа неодамна објави автобиографија која го носи името на нејзиниот најголем хит „Зора је сванула“, а за порталот „Азра“ даде големо интервју во кое отворено одговори на многу прашања.

Најубавата баба на Балканот, како што многумина ја нарекуваат, ја пишувала книгата речиси три години, внимателно избирајќи и склопувајќи ги мозаичните парчиња од нејзиниот живот од најраното детство во родниот Имотски до 1992 година, што целосно и го променило животот, исто како животите на многумина.

– Тоа е роман на животот, пред сѐ мој, но може да биде сечиј кој бил жител на земја која повеќе не постои и град кој повеќе не живее, а кој сакал, вложил во него, верувал во иднината.

Ова е приказна за тоа како љубовта кон својот град и околината се доживува како казна, бидејќи јас, моето дете и моите родители за помалку од еден месец останавме не само без имот, туку и без соништа и спомени.

– Не беше лесно додека ја пишував книгата повторно да ги доживеам тажните и непријатните ситуации, особено оние трагични во 1992 година.

Имено, кога во април 1992 година, по враќањето од турнеја во Шведска, неочекувано останав на белградскиот аеродром, не можејќи да летам за Сараево, бидејќи авионите веќе не летале за Сараево од почетокот на месецот, немав поим дека оттогаш мојот живот, како тој билет, непланирано ќе стане „билет во еден правец“.

Не можев да претпоставам дека никогаш повеќе нема да го преминам прагот на мојот нов, убаво опремен стан во сараевско Циглани, кој го заклучив во 1992 година и отидов на концерт во Шведска.

Немав поим дека оттогаш ќе ги гледам само моите простории и станови во Илиџа и Лужани, сите преполни, како и деловните простории во Циглане, и дека татко ми на 69 години ќе се упокои од тага за својот дом.

– Кога ќе поминеш триесет години живот во една средина, каде што ќе пораснеш, ќе одиш на училиште, ќе започнеш кариера, ќе доживееш љубов, брак, ќе родиш дете, ќе добиеш популарност надвор од границите на државата, тогаш го сакаш само тој град.

За неколку дена го доживуваш најлошото и сѐ уште се чувствуваш виновен затоа што си останал таму каде што си се нашол, затоа што се трудиш да го продолжиш животот, да се грижиш за своето дванаесетгодишно дете и старите родители.

Како од најпопуларна да станеш омра зена неколку месеци подоцна, најдобро е да се прашаат оние кои измислуваа разни лаги и навреди сите тие години.

Но, за среќа, сите тие измислици не можеа да траат вечно, бидејќи вистината, која беше сосема поинаква, мораше во одреден момент да излезе на виделина.

Се разбира, не беше лесно да се издржи сето тоа, особено што и јас доживеав многу непријатности во Белград, палење кафеани, многу недоразбирања. Страшни времиња! Како и да е, тоа не се повтори!

Но, животот продолжува, некои лекции се изучуваат, па во име на љубовта на семејството, публиката, во име на доброто и позитивното, продолжувате понатаму.

Тешко е кога ќе изгубиш некој близок, сѐ друго може да се врати, обнови, замени. Животот што го живеев во Сараево ми беше незаборавен и ми послужи како инспирација да ја напишам песната „Сараево, Сараево, каде е мојот рај“ во 1993 година, која ја снимив со групата „Регина“ и која е култна песна на многумина.

Previous articleСинот на Зоран Џорлев емотивно се присети на својот татко: Овој ден ќе беше посебен ден за него
Next articleJaсмин ја придружуваше Сузе во Англија, но сега замина на одмор и се огласи што чекал долго време (ФОТО)