Home Live Ѝ ги дал на неа последните пари, а потоа се позајмил за...

Ѝ ги дал на неа последните пари, а потоа се позајмил за такси за да се врати дома- Најемотивната приказна за Тома Здравковиќ

На 30 септември минатата година се наврши 31 година од загубата на легендарниот фолк пејач Тома Здравковиќ, кој важеше за голем боем. Неговите родители, мајката Косара и таткото Душан имале пет деца.

Томислав е роден трети по ред, на 20 ноември 1938 година, и семејството тогаш живеело во Алексинац.

Пред почетокот на вој-ната, Душан се вратил со своето семејство во родното село Печењевце, кое се наоѓа во близина на Лесковац.

Како многу млад, се преселил во Лесковац поради невработеност. Тој бил боем.

Се женел четири пати, имал ќерка Жаклина и син Александар. Иако алкохолот му бил најголемиот непријател на неговото здравје, тој пиел до последниот ден.

Долго се борел со карцином на пр-остата, и не постапувал по медицинските совети. Тој имал тројца браќа: Александар, Иван и Новица, кој исто така бил пејач.

Тој имал и една сестра, Мирјана. Последниот концерт и јавен настап го имал во Белград, во ресторанот „Амбасадор“, во мај 1991 година.

Многу анегдоти од животот на Тома се прераскажуваат до денес, а една од нив ја раскажал хармоникашот Златко Крстиќ.

„Некаде во осумдесетите свирев со мојот оркестар „Злајини другиари“ на свадбата на еден човек од Дорќол кај Белград, во „Велика Скадарлија“ кај Србија.

Желбата на младоженецот беше да му пее Тома Здравковиќ. Се сеќавам дека имаше повеќе публика надвор од ресторанот отколку на свадба“та, вели тој. Парите никогаш не биле приоритет за Тома, што секогаш го покажувал со своите гестови.

“Кога заврши свадбата, јас и Тома одевме полека по калдрмата, бидејќи носев куфер со хармоника. Некаде во близина на кафеаната “Три шешира” бевме изненадени од вистински пролетен туш, дожд.

Се засолнивме во градината додека не престана дождот. Таму, под стреата, стоеше една мала Ромка со голема корпа полна со рози. Тома ја знаеше и ја праша: Зорице, како ја помина ноќта?

“Беше лошо, многу лошо Томо. Но, и покрај лошиот пазар, вечерта беше убава. Те слушав како пееш и задоволна сум”, рекла таа.

Крстиќ рекол дека Тома бил толку дарежлив што ѝ ги дал сите пари што ги имал во џебот во тој момент без да каже збор.

“Тома извади пари од џебот и без да каже збор ѝ ги стави во престилката. Зорица му се заблагодари со прекрасна роза. Вистинското изненадување допрва следуваше.

Кога тргнавме од Скадарлија откако дождот престана, и откако се разделивме бидејќи бевме одејќи во два различни насоки, Тома ми рече: „Па мајсторе, дај ми 100 динари за такси“.

„Дури тогаш сфатив дека на малата Зорица и го дал целиот хонорар од 700 марки! Не се изненадив. Ме погледна и рече:

Парите и требаат повеќе, а оваа роза, верувај, вреди повеќе од сите пари,“, изјави Златко своевремено додаде дека не бил во Србија кога се упокоил Здравковиќ.

„Кога Тома се пресели на поубаво место, пеев некаде во Швајцарија. Зал ми е што не можев да бидам на последното збогување со најголемиот боем кој се шетал по овие простори“, вели тој и открива детал од испраќањето што направи многу да се наежат.

Мојот гитарист ми кажа подоцна. На пог- ребот доминираше голем венец од природни рози, на кој пишуваше: „Томо, моето детство жали по тебе“, а го донесе Зорица, која тогаш веќе беше девојка, убава Ромка.

Previous articleЗа ова нешто мразам да зборувам јавно- Емотивно обраќање на Елена Ристеска
Next articleЕмина Јаховиќ најсигурна се чувствува кога е се во рацете на овој Македонец